Nawyki żywieniowe mamy – zdrowy filar w wychowaniu dziecka
Rodzice są pierwszym i najważniejszym wzorem dla swoich dzieci. Warto o tym pamiętać, komponując posiłki nie tylko dla swoich pociech, lecz także dla siebie. Nieważne, czy jesteś pracującą mamą, czy opiekujesz się domem – dbaj o to, co masz na talerzu, ponieważ twoje dzieci będą brały z ciebie przykład.
Polacy coraz częściej zwracają uwagę na jakość spożywanych produktów. Według badań Centrum Badania Opinii Społecznej „Zachowania żywieniowe Polaków” 42 proc. ankietowanych zawsze sprawdza datę ważności kupowanych artykułów, 27 proc. robi to często, 21 proc. czasami, a jedynie co dziesiąty badany w ogóle nie zwraca na nią uwagi. Rzadziej jednak czytamy skład produktów: 40 proc. respondentów robi to zazwyczaj, 31 proc. – czasami, a 29 proc. nigdy. Cieszyć może fakt, że aż 19 proc. Polaków kupuje produkty sygnowane jako żywność ekologiczna, a 6 proc. robi to zawsze lub prawie zawsze.
Żywność organiczna, „eko” lub „bio” jest coraz bardziej popularna na polskim rynku spożywczym. Wynika to przede wszystkim z korzyści wynikających z jej spożywania. Jeżeli jesteś świadomą mamą, powinnaś starać się, aby produkty „bio” jak najczęściej pojawiały się na talerzu twoim i twoich dzieci. W ten sposób nauczysz pociechy zdrowego odżywiania.
Czym tak naprawdę jest ekożywność?
Coraz częściej na półkach sklepów spożywczych, drogerii, zielarni i supermarketów można znaleźć organiczne, bio- i ekoprodukty. Co jednak kryje się za tymi określeniami? Po pierwsze, oznaczenia artykułów odnoszą się nie do samych produktów, lecz ich pochodzenia z rolnictwa ekologicznego. Sposób „eko” upraw określają unijne regulacje prawne, a zwłaszcza „Rozporządzenia Rady WE z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych”. Bioprodukty poznasz po charakterystycznym listku złożonym z dwunastu gwiazdek na zielonym tle – jest to certyfikat zgodności z wymogami rolnictwa ekologicznego Unii Europejskiej. Żywność może być oznaczona jako organiczna tylko w przypadku, gdy wszystkie lub niemal wszystkie jej składniki są produkowane zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego. Jeżeli produkty zawierają powyżej 5 proc. dozwolonych składników konwencjonalnych (czyli niezgodnych z zasadami ekoupraw), wówczas producent może umieścić informację o składnikach organicznych wyłącznie na etykiecie lub opakowaniu. Kupując żywność certyfikowaną, możesz być więc pewna, że została wyprodukowana w zgodzie z wymogami rolnictwa ekologicznego, a do jej produkcji nie użyto sztucznych nawozów, pestycydów czy nasion modyfikowanych genetycznie (GMO, ang. Genetically Modified Organisms). W jej składzie nie znajdziesz również zagęstników, konserwantów, przeciwutleniaczy, dodatków E- i innych substancji chemicznych.
Zdrowa żywność a rozwój dziecka
Zdrowa dieta, bogata w produkty „bio”, nie tylko pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu dziecka, lecz także zapobiega nadwadze. Zgodnie z badaniami Instytutu Żywności i Żywienia z 2015 roku ponad 22 proc. uczniów szkół podstawowych i gimnazjów w Polsce ma nadwagę lub cierpi na otyłość. Nadmierna masa ciała wpływa na zwiększenie ryzyka rozwoju wielu chorób przewlekłych i dolegliwości zdrowotnych takich jak: cukrzyca, choroby układu krążenia, zaburzenia hormonalne, nowotwory złośliwe czy zmiany zwyrodnieniowe układu kostno-stawowego. Niezwykle ważne jest zatem budowanie nawyków zdrowego odżywiania się u twoich pociech. Jedz zdrowo, a twoje dziecko również będzie zwracało uwagę na to, co je. Jak podkreśla Sylwia Staniak, kierowniczka działu Badań i Rozwoju, w którym opracowano Bakoma Jogurt Bio: „Na półkach sklepów jest coraz więcej produktów organicznych: warzywa i owoce, nabiał (jogurty, sery żółte, białe itp.), miody, pieczywo, kasze, mąki „bio” i wiele innych, więc jest z czego wybierać. W trosce o siebie i swoje dzieci sięgajmy po żywność ekologiczną. Wyjdzie nam to tylko na zdrowie”.
Zdrowa dieta wpływa na prawidłowy rozwój organizmu i dobre samopoczucie. Nawyki żywieniowe kształtują się już w dzieciństwie. Bądź dobrym przykładem dla swoich dzieci – układaj zdrowe i zbilansowane posiłki zawierające produkty ekologiczne.