Nazywają ją zupą biedaków. Niech nazwa cię nie zmyli
Talerz smacznej, pożywnej, aromatycznej i ciepłej zupy może doskonale zaspokoić nasz głód i pozwolić cieszyć się kulinarnymi doznaniami. Wcale nie trzeba być mistrzem gotowania, by taki posiłek ugotować z zaledwie kilku składników. Właśnie tak robiły przecież nasze babcie i serwowały doskonałe i wyjątkowe zupy.

Czym jest scypa?
Zupa ugotowana z kilku podstawowych składników wcale nie musi być "biedna". Chyba że mowa o nazwie takiej zupy. Nie dajmy się jednak zwieść pozorom, bowiem scypa, czyli tzw. zupa dla biedaków to pełnowartościowy, smaczny posiłek, który w dodatku jest tani i szybki w przygotowaniu.
Scypa zawiera pewien zaskakujący składnik, który przeważnie nie występuje w większości dobrze nam znanych zup. Mowa o mleku, które nadaje posiłkowi wyjątkowego smaku i konsystencji. Do scypy dodaje się także kapustę, która sprawia, że zupa jest sycąca.
Scypa - składniki
Do przygotowania scypy potrzebujemy następujących składników:
- 2 litry mleka,
- 1 litr wody,
- pół główki kapusty,
- 500 g ziemniaków,
- 3 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku.
Scypa - przepis
Kapustę dokładnie myjemy i obieramy z wierzchnich liści. Kapustę siekamy i przekładamy do garnka, następnie wlewamy jeden litr mleka i jeden litr wody. Całość gotujemy na średniej mocy palnika. Ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osobnym garnku w posolonej wodzie.
Gdy zawartość garnka zacznie się gotować, ponownie wlewamy litr mleka i nadal gotujemy do momentu, aż kapusta będzie miękka. Pod koniec gotowania dodajemy masło i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Ugotowane ziemniaki przekładamy do talerza i dodajemy ugotowaną zupę. Gotowe!
Zobacz również: Trafiła na listę produktów tradycyjnych. Do jej przygotowania potrzebny jest nietypowy składnik