Nazywają ją zupą biedaków. Niech nazwa cię nie zmyli

Talerz smacznej, pożywnej, aromatycznej i ciepłej zupy może doskonale zaspokoić nasz głód i pozwolić cieszyć się kulinarnymi doznaniami. Wcale nie trzeba być mistrzem gotowania, by taki posiłek ugotować z zaledwie kilku składników. Właśnie tak robiły przecież nasze babcie i serwowały doskonałe i wyjątkowe zupy.

Scypa nazywana jest potocznie zupą dla biedaków. Jak ją przygotować? / zdjęcie ilustracyjne
Scypa nazywana jest potocznie zupą dla biedaków. Jak ją przygotować? / zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Czym jest scypa?

Zupa ugotowana z kilku podstawowych składników wcale nie musi być "biedna". Chyba że mowa o nazwie takiej zupy. Nie dajmy się jednak zwieść pozorom, bowiem scypa, czyli tzw. zupa dla biedaków to pełnowartościowy, smaczny posiłek, który w dodatku jest tani i szybki w przygotowaniu.

Scypa zawiera pewien zaskakujący składnik, który przeważnie nie występuje w większości dobrze nam znanych zup. Mowa o mleku, które nadaje posiłkowi wyjątkowego smaku i konsystencji. Do scypy dodaje się także kapustę, która sprawia, że zupa jest sycąca.

Scypa - składniki

Do przygotowania scypy potrzebujemy następujących składników:

  1. 2 litry mleka,
  2. 1 litr wody,
  3. pół główki kapusty,
  4. 500 g ziemniaków,
  5. 3 łyżki masła
  6. sól i pieprz do smaku.

Scypa - przepis

Kapustę dokładnie myjemy i obieramy z wierzchnich liści. Kapustę siekamy i przekładamy do garnka, następnie wlewamy jeden litr mleka i jeden litr wody. Całość gotujemy na średniej mocy palnika. Ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osobnym garnku w posolonej wodzie.

Gdy zawartość garnka zacznie się gotować, ponownie wlewamy litr mleka i nadal gotujemy do momentu, aż kapusta będzie miękka. Pod koniec gotowania dodajemy masło i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Ugotowane ziemniaki przekładamy do talerza i dodajemy ugotowaną zupę. Gotowe!

Psychoterapeutka Marlena Kazoń o terapii dla par. Konflikty czy poczucie pustki?INTERIA.PL