Pyszny serowy smak, szybkie wykonanie. Pożywna propozycja na zimowe dni

Zupa serowa z grzankami
Zupa serowa z grzankami123RF/PICSEL

Składniki

  • trzy trójkąciki serka topionego
  • 15 dag sera żółtego
  • półtora litra rosołu
  • szklanka mleka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki
  • 10-15 dag wędzonej szynki
  • polędwicy lub boczku
  • duża cebula

Zupa serowa - przygotowanie

  1. Ser zetrzyj na tarce, polej mlekiem. Do wrzącego rosołu wrzuć serki topione, rozpuść. Wędlinę podsmaż na patelni. Wrzuć do zupy.
  2. Na tej samej patelni zrumień pokrojoną cebulę. Oprósz mąką, przesmaż. Dodaj do zupy, mieszając. Dodaj ser razem z mlekiem, rozpuść. Studź 5 min.
  3. Dodaj żółtka, mieszając, żeby się nie ścięły. Przypraw, próbując często, żeby nie przesolić (serki topione bywają słone).
  4. Podawaj np. z grzankami.
"Ewa gotuje": Łosoś na szpinaku z ogórkiem i pomeloPolsatPolsat
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?