Pyszny serowy smak, szybkie wykonanie. Pożywna propozycja na zimowe dni

Zupa serowa to prosty przepis na sycącą zupę, która pozwoli się rozgrzać w chłodne popołudnie. Fani sera będą zachwyceni. Zupa serowa jest bardzo pożywna.

Zupa serowa z grzankami
Zupa serowa z grzankami123RF/PICSEL

Składniki

  • trzy trójkąciki serka topionego
  • 15 dag sera żółtego
  • półtora litra rosołu
  • szklanka mleka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki
  • 10-15 dag wędzonej szynki
  • polędwicy lub boczku
  • duża cebula

Zupa serowa - przygotowanie

  1. Ser zetrzyj na tarce, polej mlekiem. Do wrzącego rosołu wrzuć serki topione, rozpuść. Wędlinę podsmaż na patelni. Wrzuć do zupy.
  2. Na tej samej patelni zrumień pokrojoną cebulę. Oprósz mąką, przesmaż. Dodaj do zupy, mieszając. Dodaj ser razem z mlekiem, rozpuść. Studź 5 min.
  3. Dodaj żółtka, mieszając, żeby się nie ścięły. Przypraw, próbując często, żeby nie przesolić (serki topione bywają słone).
  4. Podawaj np. z grzankami.

Sprawdź też inne nasze przepisy:

Zobacz również:

"Ewa gotuje": Łosoś na szpinaku z ogórkiem i pomeloPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas