Pyszny serowy smak, szybkie wykonanie. Pożywna propozycja na zimowe dni
Zupa serowa to prosty przepis na sycącą zupę, która pozwoli się rozgrzać w chłodne popołudnie. Fani sera będą zachwyceni. Zupa serowa jest bardzo pożywna.
Składniki
- trzy trójkąciki serka topionego
- 15 dag sera żółtego
- półtora litra rosołu
- szklanka mleka
- 3 żółtka
- 2 łyżki mąki
- 10-15 dag wędzonej szynki
- polędwicy lub boczku
- duża cebula
Zupa serowa - przygotowanie
- Ser zetrzyj na tarce, polej mlekiem. Do wrzącego rosołu wrzuć serki topione, rozpuść. Wędlinę podsmaż na patelni. Wrzuć do zupy.
- Na tej samej patelni zrumień pokrojoną cebulę. Oprósz mąką, przesmaż. Dodaj do zupy, mieszając. Dodaj ser razem z mlekiem, rozpuść. Studź 5 min.
- Dodaj żółtka, mieszając, żeby się nie ścięły. Przypraw, próbując często, żeby nie przesolić (serki topione bywają słone).
- Podawaj np. z grzankami.
Sprawdź też inne nasze przepisy:
Zobacz również: