Nektarynki z pieca
Pyszne i pachnące nektarynki, zjadane najchętniej na surowo, mogą być też podstawą aromatycznego deseru. Z odrobiną orzechów i płatków, zapieczone w piekarniku, smakują znakomicie. Dla łasuchów możemy przygotować wersję z lodami.
Nektarynki zawierają wiele witamin, takich jak: A (beta-karoten), witaminy B3, witaminy B5, witaminy C, witaminy E, witaminy B1, witaminy B2, witaminy B6, witaminy K1. Są także dobrym źródłem fosforu, potasu i miedzi, cynku, magnezu, manganu i żelaza. W 100 gramach nektarynki znajdziemy również prawie 2 gramy błonnika pokarmowego.
Do przygotowania deseru potrzebujemy: 4 dojrzałe nektaryny, 150 g płatków owsianych, 60 g pokruszonych orzechów pekan, 2 łyżeczki zmielonego cynamonu, 2 łyżeczki zmielonego kardamonu, 80 g wiórków kokosowych, 80 g płatków migdałowych 60 ml syropu klonowego, 60 g oleju kokosowego, 1 łyżeczkę aromatu waniliowego, małe opakowanie lodów śmietankowych(opcjonalnie)
Rozgrzewamy piekarnik do 190 st. C . Mieszamy ze sobą płatki owsiane, cynamon, kardamon, orzechy kokosowe, migdały i orzechy pekan.
W misce mieszamy syrop klonowy i stopiony olej kokosowy. Dodajemy zapach waniliowy i ponownie mieszamy. Po czym dodajemy wszystkie suche składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Umyte nektaryny kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Na blasze układamy obok siebie: połówkę nektarynki wypełnioną masa, połówkę bez nadzienia, ale kładziemy ją rozcięciem do dołu, i samą spłaszczoną porcję masy. Pieczemy 15 minut. W połowie pieczenia mieszamy granolę drewnianą łyżką.
Deser podajemy według uznania: albo w jednym dużym naczyniu, posypując nektarynki prażoną granolą, albo układając porcje na talerzykach: nektarynka, granola, kulka lodów. (PAP Life)