Nektarynki z serkiem Mascarpone i owocowe szaszłyczki z grilla
Pyszny deser oryginalnie podany.

Składniki na 4 porcje:
- 50 g makaroników (ciastek),- 4 łyżki mleka,- 2 łyżki soku z cytryny,- 2 nektarynki,- 8 truskawek,- 120 g świeżego obranego ananasa,- 100 g Mascarpone,- 6 gałązek mięty,- 4 gałki lodów waniliowych
Przygotowanie:
Makaroniki grubo posiekać. Mascarpone sok z cytryny i mleko wyrobić na gładką masę. Wmieszać posiekane makaroniki (zostawić trochę do posypania). Nektarynki i truskawki umyć. Ananasa pokroić w kostkę. Miętę umyć, odłożyć trochę do dekoracji. Listki oberwać. Truskawki, ananasa, i listki mięty nabijać na przemian na szpadki. Nektarynki i szaszłyki grillować ok. 3 minuty obracając. Nektarynki napełniać masą z serka i układać na talerzykach. Dekorować miętą, posypać posiekanymi makaronikami. Do płytkich szklaneczek nakładać po gałce lodów waniliowych i wstawiać po jednym owocowym szaszłyku. Czas przygotowania 20 minut Jedna porcja zawiera 1340 kJ/320 kcal
Znasz lepszy przepis? Przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!