Niby zdrowe warzywo, ale nie robi furory. Przekonaj się w końcu do kalarepy
Oprac.: Tomasz Hirkyj
Pyszna, zdrowa, niedoceniana - te trzy słowa najlepiej charakteryzują kalarepę, która nadal za rzadko pojawia się na naszych stołach. A szkoda, bo to naturalny sprzymierzeniec odchudzania, a także warzywo, które ma ogrom cennych wartości odżywczych. Jeśli dopada nas wilczy głód i mamy ochotę na przekąskę, to wskazane jest chrupanie kalarepy. To z pewnością wyjdzie nam na zdrowie.
Spis treści:
Kalarepa: Czym jest?
Kalarepa to nic innego jak odmiana wszystkim znanej kapusty warzywnej. Zgrubiała, okrągła łodyga, zwana jabłkiem, jest jej znakiem rozpoznawczym i w marketach zazwyczaj jest już pozbawiona liści na długich ogonkach. Co ciekawe, one również, podobnie jak pozostałe części kalarepy, są jadalne. Warzywo nie jest znane z naturalnych stanowisk, więc powstała wyłącznie z upraw. Najczęściej spotykamy białą kalarepę, ale warto sięgnąć też po tę w fioletowym kolorze, która jest równie smaczna i zdrowa.
Jak smakuje kalarepa? Jest lekko słodkawa, ale również delikatnie ostra i często przypomina młodą kapustę. Co prawda, smak jest specyficzny, ale warto się do niego przekonać. Najlepiej zjadać kalarepę na surowo, ponieważ tylko wtedy oferuje najwięcej składników odżywczych.
Co można znaleźć w kalarepie?
Warto zacząć od najcenniejszych substancji. Kalarepa jest bogata w pochodne siarki, które nadają jej wyjątkowego smaku. Indole i izotiocyjany, bo o nich mowa, mają działanie antybakteryjne i grzybobójcze, więc pomagają przy stanach zapalnych i infekcjach. Kalarepa to także źródło witamin: A, C oraz K; oraz wapnia, magnezu, fosforu i potasu w dość dużych dawkach.
Ważna wiadomość dla wszystkich tych, którzy mają na uwadze liczenie kalorii - w 100 g jest ich tylko 27, więc śmiało można ją chrupać na diecie.
Jak jeść kalarepę?
Najczęściej kalarepa jest jedzona na surowo: to dobrze, bo wtedy oferuje najwięcej składników odżywczych, więc chrupanie jej wychodzi naprawdę na zdrowie. Oczywiście, kalarepa może być także urozmaiceniem obiadu i być zjedzona w formie surówki wraz z innymi sezonowymi warzywami.
Mało kto zdaje sobie sprawę, że kalarepa świetnie nadaje się do obróbki cieplnej - można ją ugotować i dodać do warzywnych sosów, a także do farszów. Swoją drogą kalarepę można również wydrążyć, nadziać ulubionymi składnikami, a później zapiec. Wiele osób zachwala sobie różnorodne zupy, które latem często goszczą na stole, więc to zdrowe warzywo może być podstawą do przygotowania smacznego dania.
Nie wolno zapominać o liściach kalarepy! Te części powinny być uzupełnieniem sałatek albo innych dań - wystarczy posiekać je tak, jak natkę pietruszki.
Czy wszyscy mogą jeść kalarepę?
Kalarepa jest zdrowym warzywem, ale okazuje się, że nie każdy może jeść ją bez ograniczeń. Nie jest polecana wszystkim tym, którzy cierpią z powodu przewlekłych problemów żołądkowych, a także powinny ją unikać osoby z chorą wątrobą. Specjaliści ostrzegają również, że kalarepy nie powinni jeść ci, którzy borykają się z chorą tarczycą.
Polecamy także: