Słodka i łagodna młoda kiszona kapusta. Przepis, w którym rozsmakujesz się latem

Jak ukisić młodą kapustę?
Jak ukisić młodą kapustę?123RF/PICSEL

Ile gramów soli na 1 kg kapusty do kiszenia?

Kiszona młoda kapusta - przepis pełen smaku

Do przygotowania kiszonej młodej kapusty potrzeba tylko kilku składników
Do przygotowania kiszonej młodej kapusty potrzeba tylko kilku składników123RF/PICSEL
  • 1 kg młodej kapusty
  • 2-3 marchewki
  • 1 pęczek koperku
  • 20 g soli niejodowanej
  • do smaku: pieprz i kminek

Kiszenie młodej kapusty - krok po kroku

  1. Kapustę obieramy z ciemnych oraz uszkodzonych liści. Kroimy na pół, a następnie wycinamy głąb i cienki szatkujemy.
  2. Marchewki dokładnie szorujemy - młodych okazów nie trzeba obierać. W kolejnym kroku trzemy przygotowane warzywo na tarce o grubych oczkach.
  3. Koperek myjemy pod zimną i bieżącą wodą, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym i drobno siekamy.
  4. Kapustę, marchewkę oraz koperek przekładamy do dużej miski, zasypujemy podaną ilością soli, mieszamy i odstawiamy na ok. 1-2 godziny.
  5. Po upływie wyznaczonego czasu przechodzimy do ugniatania składników. Najlepiej potraktować je jak wyrabianie ciasta drożdżowego. Czynność powtarzamy tak długo, aż warzywa puszczą sporo soku.
  6. Do wyparzonego i osuszonego glinianego naczynia przekładamy niewielkie porcje kapusty z warzywami i dokładnie ubijamy tłuczkiem. Kiedy pokryje się sokiem, wkładamy następną część. Powtarzamy aż do umieszczenia wszystkich składników w środku.
  7. Zamkniętą kamionkę pozostawiamy na 3-4 dni w temperaturze pokojowej. Drugiego dnia sprawdzamy, czy sok zaczął się pienić. Jeśli tak, pozbywamy się nagromadzonej piany, jeszcze raz mieszamy kapustę i ponownie ją przykrywamy.
  8. Po 4 dniach młoda kiszona kapusta jest gotowa. Chcąc zatrzymać dalszy proces fermentacji, przełóżmy ją do szklanych słoików i przechowujmy w lodówce ok. 2-3 tygodnie. Smacznego!
Duszona kapusta - szybki przepisInteria KulinariaInteria Kulinaria