Nie potrzebujesz tarki, żeby je zrobić. Błyskawiczne placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to nieśmiertelny klasyk. Uwielbiamy je za smak i chrupkość. Spieramy się, czy lepsze ze śmietaną czy posypane cukrem. Jednak kiedy przychodzi do ich przygotowania... często mówimy "pas". Placki kojarzą nam się z mnóstwem zachodu - trzeba obrać ziemniaki, potem je zetrzeć. No właśnie, a gdyby tak pominąć ten etap? Mamy przepis na placki ziemniaczane, do których nie trzeba trzeć ziemniaków.

Arepa z powodzeniem zastąpi pitę lub bułkę - wystarczy przekroić i uzupełnić ulubionymi dodatkami
Arepa z powodzeniem zastąpi pitę lub bułkę - wystarczy przekroić i uzupełnić ulubionymi dodatkami123RF/PICSEL

Jak to możliwe? Myślicie, że pokroimy je w plasterki i wrzucimy na patelnię? Nic bardziej mylnego. Ziemniaki do naszych placków... rozdrobnimy w blenderze. Prościej już się nie da.

Przepis na placki ziemniaczane znamy wszyscy, prawda? W razie potrzeby, przypominamy:

  • 1 kg ziemniaków o wysokiej zawartości skrobi
  • 1 duża cebula
  • 3-4 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • sól, 
  • pieprz
  • olej do smażenia

A jak je przygotować? Banalnie prosto.

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy np. na połówki albo ćwiartki. 
  2. Obieramy cebulę, również kroimy.
  3. Wrzucamy do blendera kielichowego. 
  4. Dodajemy mąkę, jajko, sól, pieprz i jeszcze raz blendujemy.
  5. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron. 
  6. Gwarantujemy, że będą pyszne i chrupiące!

Czytaj też:

„Ewa gotuje”: Placki ziemniaczane z blachyPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas