Nie rezygnuj z czosnku

O jego prozdrowotnych właściwościach wiedzieli już starożytni. Ma działanie antywirusowe i antybakteryjne. Czy jednak powinniśmy podawać go dzieciom?

W czosnku znaleźć można sole mineralne magnezu, potasu i wapnia, a także mikroelementy
W czosnku znaleźć można sole mineralne magnezu, potasu i wapnia, a także mikroelementy123RF/PICSEL

Zalecenia bywają różne. Niektórzy dietetycy uważają, że maluchy, które skończyły rok mogą spróbować czosnku. Inni twierdzą, że trzeba wstrzymać się z jego podaniem do 2 roku życia dziecka.  

Nie każdy smyk polubi pikantny smak i mocny zapach tego warzywa. By złagodzić silną woń i ostrość można czosnek upiec, albo ugotować i dodawać do zupek. Dzięki temu dziecku łatwiej będzie przyzwyczaić się do specyficznego aromatu.  

Czosnek zawiera witaminy B1, B2, PP, C oraz prowitaminę A. Znaleźć w nim można również sole mineralne magnezu, potasu i wapnia, a także mikroelementy takie jak chrom, kobalt i nikiel.

Cenne właściwości mają olejki eteryczne, które wspomagają układ odpornościowy.

Przepis na wyjątkowe krewetki z czosnkiemInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas