Nie tylko śledź pod pierzynką. Jak jadano ryby w czasach PRL-u?

Karp - ryba z PRL-u nie tylko na święta
Karp - ryba z PRL-u nie tylko na święta123RF/PICSEL

Jakie ryby jadano w PRL-u?  

Karp królować zaczął dopiero w PRL-u 

Zobacz również:

Karp po polsku - zrób rybę na szaro 

  • 1 kg karpia;  
  • włoszczyzna; 
  • 150 g pierników; 
  • 2 łyżki masła; 
  • 2 łyżki rodzynek; 
  • łyżka migdałów (lub płatków migdałowych); 
  • pół cytryny.  

Ryba w zalewie octowej: polski sposób na zbyt wiele dobra 

  • 500 g smażonej ryby; 
  • 1 szklanka octu; 
  • 2 szklanki wody; 
  • 2 łyżki cukru; 
  • Pół łyżeczki soli; 
  • 1 cebula; 
  • 2 liście laurowe; 
  • 3 ziarnka ziela angielskiego; 
  • 5 ziarenek pieprzu.   
Śledzie pod pierzynką?
Śledzie pod pierzynką?123RF/PICSEL

Śledź pod pierzynką  - kultowa sałatka rybna PRL-u

  • filety śledziowe matiasy; 
  • 2 ziemniaki; 
  • 2 marchewki; 
  • 2 buraki; 
  • 1 cebula; 
  • 4 jajka; 
  • Majonez, sól i pieprz. 

Awanturka, czyli pasta rybna z PRL-u 

  • mała puszka szprotek w oleju lub sosie pomidorowym, może być też wędzona makrela; 
  • 150 g twarogu; 
  • łyżka musztardy; 
  • 2 łyżki majonezu; 
  • cebula lub szczypiorek; 
  • ogórek konserwowy.  
Pasta z makreli jest prosta w przygotowaniu, a bardzo smaczna i pożywna
Pasta z makreli jest prosta w przygotowaniu, a bardzo smaczna i pożywna123RF/PICSEL

Homar po polsku, czyli sałatka bez homara 

  • 500 g wędzonego dorsza; 
  • 2 marchewki (około 100 g); 
  • sok z 1/2 cytryny; 
  • 100 g majonezu; 
  • natka pietruszki.  
Onkodietetyczka Justyna Stępniewska o kawie na czczo oraz o nawykach żywieniowychINTERIA.PL