Nie z kiszonej, a ze słodkiej. Niecodzienny kapuśniak na jesienne dni
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Babcie i mamy do znudzenia powtarzały, że podstawą wyśmienitego kapuśniaku jest dobrze ukiszona kapusta. Okazuje się, że uwielbianą przez wielu zupę można przygotować także w nieco delikatniejszej, ale równie smacznej odsłonie. Mowa o kapuśniaku ze słodkiej kapusty. To aromatyczna propozycja na chłodniejsze jesienne dni, a także rozgrzewający wybór po długim spacerze.
Spis treści:
Z jakiej kapusty zrobić kapuśniak?
Wiosną i latem parujący kapuśniak odchodzi do lamusa, by ponownie zaistnieć w domowej kuchni w sezonie jesienno-zimowym. W wielu rodzinach podchodzi się do zupy w sposób bardzo tradycyjny, który polega na gotowaniu przysmaku wyłącznie z kapusty kiszonej.
Kiszonki nie tylko wzmacniają naturalną odporność, ale także doskonale smakują i rozgrzewają. Zwolennicy nowocześniejszego podejścia coraz chętniej sięgają także po świeżą kapustę, często nazywaną słodką. W takiej zupie próżno szukać charakterystycznie kwaśnej nuty. Nie oznacza to jednak, że nie jest w stanie zaskoczyć smakiem. To propozycja dla zwolenników nieco mniej intensywnych doznań kulinarnych, którzy szukają dania na kilka dni. Smakosze przekonują, że każdego następnego dnia zupa nabiera bardziej wyrazistego charakteru.
Sprawdź: Dlaczego warto jeść kapuśniak?
Co dodać do kapuśniaku ze słodkiej kapusty?
Nie każdy jesienny dzień musi wiązać się z ponurą, mglistą i deszczową aurą. Często początek nowej pory roku nadal rozpieszcza wysokimi temperaturami, błękitnym niebem i widokiem liści spadających z drzew. Po zakończonym lecie powoli zaczynamy przestawiać się na bardziej sycące i rozgrzewające dania. Idealną opcją będzie doskonały kapuśniak, który warto przygotować w wydaniu nieco nietypowym, bo na bazie słodkiej kapusty.
Składniki na kapuśniak ze słodkiej kapusty
- ½ dużej główki białej kapusty
- 1,5 l wrzątku
- 400-500 g żeberek wieprzowych
- 1 duża marchewka
- 3-4 ziemniaki
- 1 duża pietruszka
- ½ selera
- 1 biała część pora
- 1 średnia cebula
- 2-3 liście laurowe
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżka kminku
- sól
- pieprz
- 1-2 łyżki drobno posiekanego koperku
- 2-3 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
Jak ugotować kapuśniak z nowej kapusty?
- Zaczynamy od przekrojenia kapusty na pół, a następnie obieramy ją z poszarpanych, nadgniłych i obitych liści.
- Tak przygotowane warzywo drobno szatkujemy za pomocą ostrego noża, wkładamy do miski, posypujemy solą i odstawiamy na kilkanaście minut. W tym czasie kapusta puści sok.
- Na dnie dużego garnka układamy kolejno żeberka, kilka liści laurowych oraz ziele angielskie. Składniki zalewamy wrzątkiem, włączamy niewielką moc palnika i gotujemy ok. 25-30 minut.
- Kiedy mięso z przyprawami się gotuje, myjemy marchewkę, selera i pora, a następnie kroimy je na mniejsze kawałki.
- Cebulę w łupinie delikatnie opalamy nad ogniem, a następnie dorzucamy z wcześniej przygotowanymi warzywami do wywaru. Całość podgrzewamy jeszcze kolejne 25-30 minut.
- Kiedy upłynie ostatnia minuta, z garnka wyciągamy mięso i warzywa, rozdrabniamy je na desce do krojenia i ponownie wrzucamy do wywaru.
- W kolejnym kroku obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucamy razem z kapustą i zebranym sokiem do garnka.
- Zupę doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz kminkiem i gotujemy 20 minut. W tym czasie ziemniaki zdążą zmięknąć.
- Do niewielkiego rondelka wkładamy porcję masła, dodajemy mąkę pszenną i tworzymy z tego zasmażkę. Następnie łączymy ją z chochlą wywaru i wlewamy do zupy.
- Zupę z zasmażką doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy palnik. Gotowy kapuśniak ze słodkiej kapusty podajemy tuż po przygotowaniu, obficie posypany posiekanym koperkiem. Smacznego!
Sprawdź również: