Nie zanurzaj jajek w majonezie. W tej wersji smakują o niebo lepiej

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Jak przygotować jajka faszerowane? Z pastą z tuńczyka smakują wybornie
Jak przygotować jajka faszerowane? Z pastą z tuńczyka smakują wybornie123RF/PICSEL

Faszerowane jajka jedz na co dzień

Jak przygotować mistrzowskie jajka faszerowane? Połączenie ich z rybą przypadnie ci do gustu
Jak przygotować mistrzowskie jajka faszerowane? Połączenie ich z rybą przypadnie ci do gustu123RF/PICSEL

Prosty przepis na faszerowane jajka

  • 6 jajek
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy lub tartego chrzanu
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pieprz do smaku
  1. Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Od momentu zagotowania się wody powinno to zająć nie dłużej niż 8-10 minut. Studzimy w zimnej wodzie i obieramy.
  2. Jajka kroimy na pół i ostrożnie wyjmujemy z nich żółtka, które w osobnym naczyniu rozgniatamy widelcem. Powinna powstać gładka masa.
  3. Szalotkę obieramy i drobno kroimy. Dodajemy do żółtek. Następnie odcedzamy tuńczyka z zalewy i łączymy z żółtkami oraz szalotką. Na koniec dorzucamy szczypiorek lub natkę pietruszki (część możemy zostawić do udekorowania gotowego dania), a także: musztardę, jogurt, sok z cytryny oraz pieprz. Dokładnie mieszamy.
  4. Przy pomocy łyżeczki z nadzienia formujemy nieduże kule i faszerujemy jajka. Bardzo dobrze będą prezentować się podane na liściach świeżej sałaty.

Tak uzyskasz jeszcze ciekawszy smak

Jowita Michalska: AI zamiast przyjaciela. Duży światowy biznesINTERIA.PL