Nie zanurzaj jajek w majonezie. W tej wersji smakują o niebo lepiej
Mimo że faszerowane jajka kojarzone są głównie z wielkanocnym stołem, dzięki swojej prostocie i wyjątkowemu smakowi sprawdzą się jako zdrowa przekąska nie tylko od święta. Nie przygotowuj ich jednak zanurzonych w majonezie. Istnieją dużo smaczniejsze przepisy, które nie wywołują dietetycznych wyrzutów sumienia. Jedną z takich propozycji są jajka faszerowane pastą z tuńczyka. Przygotujesz w kilka chwil, lecz musimy uprzedzić – są tak smaczne, że błyskawicznie znikają z półmiska.

Spis treści:
Faszerowane jajka jedz na co dzień
Wielu z nas nie wyobraża sobie codziennego jadłospisu bez jajek. Na wyżyny kulinarnej kreatywności wznosimy się jednak zazwyczaj jedynie przy specjalnych okazjach. Jajka królują podczas Wielkanocy, ale nie oznacza to, że na co dzień nie powinniśmy eksperymentować ze sposobem ich podania.
Jajka dostarczają wysokiej jakości białko, które jest niezbędne do budowy mięśni i regeneracji tkanek. Stanowią również źródło witamin: A, D, E oraz B12. Nie brakuje w nich cennych minerałów, w tym żelaza, cynku i selenu. Jeśli połączymy je z tuńczykiem, uzyskamy jeszcze zdrowszą propozycję wartościowego posiłku. Taki zestaw to solidna porcja kwasów tłuszczowych omega-3, które wspomagają zdrowie serca, obniżają poziom "złego" cholesterolu i działają przeciwzapalnie.
Prosta przekąska może przyczynić się do poprawy funkcji mózgu, wsparcia układu odpornościowego oraz utrzymania odpowiedniego poziomu energii przez cały dzień. Jajka z pastą z tuńczyka potraktuj jako zdrowszą alternatywę dla jajek w majonezie - być może smacznych, ale jednocześnie dużo bardziej kalorycznych.

Prosty przepis na faszerowane jajka
Jajka nadziewane pastą z tuńczyka sprawdzą się zarówno jako szybka przekąska, jak i poczęstunek podczas wizyty gości. Danie można modyfikować według własnych upodobań, np. dodając ulubione przyprawy. Sam przepis na jajka faszerowane tuńczykiem jest łatwy w przygotowaniu, a produkty są dostępne w każdym sklepie.
Składniki:
- 6 jajek
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy lub tartego chrzanu
- 1 szalotka
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Od momentu zagotowania się wody powinno to zająć nie dłużej niż 8-10 minut. Studzimy w zimnej wodzie i obieramy.
- Jajka kroimy na pół i ostrożnie wyjmujemy z nich żółtka, które w osobnym naczyniu rozgniatamy widelcem. Powinna powstać gładka masa.
- Szalotkę obieramy i drobno kroimy. Dodajemy do żółtek. Następnie odcedzamy tuńczyka z zalewy i łączymy z żółtkami oraz szalotką. Na koniec dorzucamy szczypiorek lub natkę pietruszki (część możemy zostawić do udekorowania gotowego dania), a także: musztardę, jogurt, sok z cytryny oraz pieprz. Dokładnie mieszamy.
- Przy pomocy łyżeczki z nadzienia formujemy nieduże kule i faszerujemy jajka. Bardzo dobrze będą prezentować się podane na liściach świeżej sałaty.
Tak uzyskasz jeszcze ciekawszy smak
Niestraszne są ci kulinarne eksperymenty? W prosty sposób możesz urozmaicić smak faszerowanych jajek. Wystarczy, że na patelni rozgrzejesz dwie łyżki masła, a następnie ostrożnie ułożysz na niej jajka skierowane nadzieniem do dołu. Podsmażaj przez trzy minuty i podawaj na ciepło. Goście będą mile zaskoczeni taką nietuzinkową przekąską.