Niech żyje makaron!
Makaron to podstawa wielu pożywnych dań. Czy jest zdrowy?
Dostarcza sycących węglowodanów złożonych, które zapewniają dziecku dopływ energii przez kilka godzin. W zależności od odmiany pszenicy, z której jest produkowany, po ugotowaniu może być sprężysty i szklisty (al dente) albo miękki i kleisty - odpowiedni do zawiesistych zup. Wbrew powszechnym opiniom, nie tuczy. Najbardziej kaloryczne są dodawane do niego sosy na bazie śmietany.
Zdrowy i ma wiele odsłon
Przygotowując posiłki, warto też sięgać po świderki czy pióra z mąki razowej. Dla malucha pysznym daniem na kolację mogą być sałatki z makaronem - doskonale do tego celu nadają się kokardki czy muszelki, które można łączyć np. z kurczakiem, chudą wędliną, żółtym serem oraz jajkiem na twardo.
Dzieciom smakują również zapiekanki z makaronem, posypane żółtym serem i wstawione do piekarnika na 15 minut. Wiele maluchów przepada także za makaronem spaghetti ze zwykłym sosem pomidorowym lub typu bolognese - z dodatkiem mielonego mięsa.
Prawdziwym przysmakiem najmłodszych są również makarony w różnych kształtach w wersjach na słodko, np. z cukrem, białym serem i śmietaną lub zmiksowanymi na gładki przecier truskawkami czy malinami.