Niecodzienne nadzienia do pączków - trzy przepisy
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. W ten dzień z wielu domów będzie dochodził zapach smażonych pączków oraz chrustu, a cukiernie będą przeżywały prawdziwe oblężenie. Pączka, choć to kaloryczny przysmak, mało kto potrafi sobie odmówić w tłusty czwartek. Szczególnie, gdy jest pulchny, a jego nadzienie rozpływa się w ustach. Specjalnie dla fanów pączków oraz wielbicieli niecodziennych połączeń smakowych przygotowaliśmy trzy oryginalne propozycje nadzienia do pączków, których wykonanie wcale nie jest skomplikowane. Smacznego!
Nadzienie orzechowo-pomarańczowe
Nasza pierwsza propozycja to nadzienie orzechowo-pomarańczowe. Dzięki pomarańczy masa nie jest za słodka, ale za to lekko orzeźwiająca. Oto wskazówki, jak ją przygotować.
Składniki potrzebne do przygotowania nadzienia:
- 50 gramów orzechów włoskich;
- 50 gramów orzechów ziemnych;
- 1/3 szklanki mleka;
- 30 gramów masła;
- 50 gramów brązowego cukru;
- olejek pomarańczowy;
- starta skórka pomarańczy (około 20 gramów);
- trzy łyżki miodu.
Sposób przygotowania:
1. Zmiksuj lub dokładnie potłucz orzechy.
2. Do niewielkiego garnka wlej mleko, wsyp cukier, dodaj miód oraz masło. Całość dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia.
3. Do garnka dodaj orzechy, skórkę z pomarańczy i kilka kropel olejku.
4. Powstałą masę dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
Nadzienie wiśniowe z dodatkiem chili
Kolejna propozycja spodoba się z pewnością fanom pikantnych dań. Nadzienie wiśniowe ze szczyptą chili sprawi, że pączek rozgrzeje nasze podniebienie! Jest bardzo wyraziste i oryginalne w smaku. Oto instrukcja jego przygotowania.
Potrzebne składniki:
- 500 gramów wydrylowanych wiśni;
- 1/2 szklanki wody;
- 1/2 szklanki brązowego cukru;
- dwie łyżki mąki kukurydzianej;
- chili w proszku.
Sposób przygotowania:
1. Włóż wiśnie do garnka z wodą i gotuj przez 10 minut.
2. Powoli dodaj do wiśni mąkę i cukier cały czas mieszając.
3. Na koniec wsyp odrobinę chili. Pamiętaj, że nadzienie nie może być zbyt ostre.
4. Gdy całość zgęstnieje, odstaw do wystudzenia.
Nadzienie bananowo-adwokatowe
Z kolei to nadzienie na pewno przypadnie do gustu miłośnikom delikatnych, aczkolwiek lekko egzotycznych smaków.
Potrzebne składniki:
- dwa banany;
- 100 mililitrów likieru adwokat;
- dwie łyżki brązowego cukru;
- olejek waniliowy;
- dwie szklanki mleka;
- opakowanie budyniu bananowego bez cukru.
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu i odstaw do wystudzenia.
2. Zmiksuj banany z resztką mleka, adwokatem, olejkiem oraz cukrem.
3. Powstały płyn przelej do garnka i podgrzewaj na małym ogniu.
4. Powoli dodawaj do garnka budyń mieszając całość.
5. Gotową masę odstaw do wystudzenia.