Niecodzienne nadzienia do pączków - trzy przepisy

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. W ten dzień z wielu domów będzie dochodził zapach smażonych pączków oraz chrustu, a cukiernie będą przeżywały prawdziwe oblężenie. Pączka, choć to kaloryczny przysmak, mało kto potrafi sobie odmówić w tłusty czwartek. Szczególnie, gdy jest pulchny, a jego nadzienie rozpływa się w ustach. Specjalnie dla fanów pączków oraz wielbicieli niecodziennych połączeń smakowych przygotowaliśmy trzy oryginalne propozycje nadzienia do pączków, których wykonanie wcale nie jest skomplikowane. Smacznego!

article cover
©123RF/PICSEL

Nadzienie orzechowo-pomarańczowe

©123RF/PICSEL

Nasza pierwsza propozycja to nadzienie orzechowo-pomarańczowe. Dzięki pomarańczy masa nie jest za słodka, ale za to lekko orzeźwiająca. Oto wskazówki, jak ją przygotować.

Składniki potrzebne do przygotowania nadzienia:

- 50 gramów orzechów włoskich;

- 50 gramów orzechów ziemnych;

- 1/3 szklanki mleka;

- 30 gramów masła;

- 50 gramów brązowego cukru;

- olejek pomarańczowy;

- starta skórka pomarańczy (około 20 gramów);

- trzy łyżki miodu.

Sposób przygotowania:

1. Zmiksuj lub dokładnie potłucz orzechy.

2. Do niewielkiego garnka wlej mleko, wsyp cukier, dodaj miód oraz masło. Całość dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia.

3. Do garnka dodaj orzechy, skórkę z pomarańczy i kilka kropel olejku.

4. Powstałą masę dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.

Nadzienie wiśniowe z dodatkiem chili

©123RF/PICSEL

Kolejna propozycja spodoba się z pewnością fanom pikantnych dań. Nadzienie wiśniowe ze szczyptą chili sprawi, że pączek rozgrzeje nasze podniebienie! Jest bardzo wyraziste i oryginalne w smaku. Oto instrukcja jego przygotowania.

Potrzebne składniki:

- 500 gramów wydrylowanych wiśni;

- 1/2 szklanki wody;

- 1/2 szklanki brązowego cukru;

- dwie łyżki mąki kukurydzianej;

- chili w proszku.

Sposób przygotowania:

1. Włóż wiśnie do garnka z wodą i gotuj przez 10 minut.

2. Powoli dodaj do wiśni mąkę i cukier cały czas mieszając.

3. Na koniec wsyp odrobinę chili. Pamiętaj, że nadzienie nie może być zbyt ostre.

4. Gdy całość zgęstnieje, odstaw do wystudzenia.

Nadzienie bananowo-adwokatowe

©123RF/PICSEL

Z kolei to nadzienie na pewno przypadnie do gustu miłośnikom delikatnych, aczkolwiek lekko egzotycznych smaków.

Potrzebne składniki:

- dwa banany;

- 100 mililitrów likieru adwokat;

- dwie łyżki brązowego cukru;

- olejek waniliowy;

- dwie szklanki mleka;

- opakowanie budyniu bananowego bez cukru.

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu i odstaw do wystudzenia.

2. Zmiksuj banany z resztką mleka, adwokatem, olejkiem oraz cukrem.

3. Powstały płyn przelej do garnka i podgrzewaj na małym ogniu.

4. Powoli dodawaj do garnka budyń mieszając całość.

5. Gotową masę odstaw do wystudzenia.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas