Reklama

Reklama

Niedzielny obiad dla całej rodziny

Pyszny i sycący!

Cebulowa na białym winie

Składniki

  • 80 dag cebuli
  • 4 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 listek laurowy
  • po 3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 szkl. wytrawnego białego wina
  • 3 szkl. bulionu z kurczaka
  • suszone płatki chili i tymianek
  • sól
  • pieprz
  • 4 pszenne tosty

Sposób przygotowania

Wszystkie cebule obierz, pokrój w cienkie plasterki. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. W garnku rozgrzej 3 łyżki masła. Wrzuć cebule, mieszając smaż je, aż staną się szkliste. Dodaj czosnek, listek laurowy, ziarenka ziela oraz pieprzu oraz 1 łyżkę tymianku. Duś na małym płomieniu 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj miód. Podgrzewaj 5 minut. Do cebuli dolej wino, całość wymieszaj. Zwiększ płomień i gotuj, aż cały płyn wyparuje. Wtedy wlej gorący bulion. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 30 minut. Przypraw solą, pieprzem i płatkami chili. Tosty okrój ze skórki, resztę pieczywa potnij w kosteczkę. Na patelni stop resztę masła. Wrzuć kosteczki pieczywa, zrumień je ze wszystkich stron, mieszając. Gotową zupę rozlej do kokilek. Do każdej porcji włóż grzanki i od razu podawaj.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje