Niedzielny obiad dla całej rodziny
Pyszny i sycący!

Cebulowa na białym winie
Składniki
- 80 dag cebuli
- 4 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 listek laurowy
- po 3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
- 1 łyżeczka miodu
- 1 szkl. wytrawnego białego wina
- 3 szkl. bulionu z kurczaka
- suszone płatki chili i tymianek
- sól
- pieprz
- 4 pszenne tosty
Sposób przygotowania
Wszystkie cebule obierz, pokrój w cienkie plasterki. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. W garnku rozgrzej 3 łyżki masła. Wrzuć cebule, mieszając smaż je, aż staną się szkliste. Dodaj czosnek, listek laurowy, ziarenka ziela oraz pieprzu oraz 1 łyżkę tymianku. Duś na małym płomieniu 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj miód. Podgrzewaj 5 minut. Do cebuli dolej wino, całość wymieszaj. Zwiększ płomień i gotuj, aż cały płyn wyparuje. Wtedy wlej gorący bulion. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 30 minut. Przypraw solą, pieprzem i płatkami chili. Tosty okrój ze skórki, resztę pieczywa potnij w kosteczkę. Na patelni stop resztę masła. Wrzuć kosteczki pieczywa, zrumień je ze wszystkich stron, mieszając. Gotową zupę rozlej do kokilek. Do każdej porcji włóż grzanki i od razu podawaj.

Sałatka z pieczonych warzyw
Składniki
- 2 cukinie
- 1 bakłażan
- 2 cebule
- 4 pomidory
- 2 czerwone papryki
- 2 duże kulki sera mozzarella
- 1 op. mieszanki różnych sałat
- 7 łyżek oliwy
- 2 obrane ząbki czosnku
- 4 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
Sposób przygotowania
Cukinie oraz bakłażan umyj, odetnij końcówki. Papryki rozetnij, oczyść z pestek. Pomidory i przygotowane warzywa umyj, osusz, pokrój w grubą kostkę. Cebule obierz, potnij w cienkie cząstki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z oliwą, sokiem z cytryny i ziołami prowansalskimi (do smaku). Przygotowane warzywa skrop przyprawioną oliwą, przemieszaj. Potem rozłóż je równomiernie na blasze przykrytej pergaminem. Oprósz solą oraz pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego wcześniej od temperatury 180°C. Piecz przez 10-15 minut. Od czasu do czasu delikatnie przemieszaj, by warzywa lekko zrumieniły się ze wszystkich stron. Upieczone jarzyny wymieszaj z listkami sałaty. Całość rozłóż na talerzach. Na wierzchu każdej porcji sałatki połóż kilka plasterków mozzarelli.

Steki z karkówki
Składniki
- 4 kotlety z karkówki
- 1/3 szkl. śmietany kremówki
- 1 łyżka musztardy
- po 4 łyżki białego i czerwonego octu winnego
- 3 czerwone cebule
- 2 gałązki tymianku
- 1 cała główka czosnku
- 4 łyżeczki masła
- 4 łyżeczki posiekanego oregano
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Karkówkę opłucz, wytrzyj do sucha. Do śmietany domieszaj musztardę i biały ocet winny. Kotlety posmaruj tą marynatą. Cebule obierz, potnij w plasterki. Tymianek opłucz, posiekaj, wymieszaj z cebulą i czerwonym octem winnym. Główkę czosnku oczyść, potem potnij w plasterki. Na kotletach rozłóż cebule z tymiankiem i octem. Włóż do lodówki na 30 minut. Potem zdejmij cebule, mięso obsmaż na patelni grillowej. Przełóż do formy. Obłóż cebulą oraz czosnkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Mięso piecz przez 20 minut. Pod koniec pieczenia lekko oprósz solą i pieprzem. Gotowe kotlety, cebulkę oraz czosnek wyjmij na talerze. Masło utrzyj z oregano. Połóż po porcji na każdym steku. Podawaj np. z piure ziemniaczanym.

"Leśny mech"
Składniki
- 3 jajka
- po 1 i 1/3 szkl. cukru i oleju
- 2 szkl. mąki krupczatki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 1 op. mrożonego szpinaku
- 1 i 1/4 szkl. śmietany kremówki
- 1 łyżka żelatyny
- 4 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania
Szpinak przełóż na sitko, pozostaw tak, aż rozmarznie i dobrze ocieknie. Jajka utrzyj z cukrem. Pod koniec domieszaj olej i olejek waniliowy. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Dołóż szpinak. Ciasto delikatnie wymieszaj. Blachę (39 x 32 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż do niej przygotowane ciasto. Wierzch wyrównaj łyżką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180ºC. Piecz przez godzinę. Wystudź. Żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody, a kiedy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając. Śmietanę ubij z cukrem pudrem. Dodaj żelatynę. Delikatnie wymieszaj. Ciasto rozetnij. Blaty przełóż kremem. Wstaw do lodówki na ok. 3 godz. Oprósz pozostałym cukrem pudrem. Udekoruj.