Niedzielny obiad dla całej rodziny

Sycący i smaczny. Orzeźwi cię w gorący dzień!

Zupa z kalarepy
Zupa z kalarepy123RF/PICSEL

Kalarepkowy krem

Sposób przygotowania

Ziemniaki i kalarepki obierz, opłucz, pokrój na małe kawałki. Cebulę obierz, posiekaj. W garnku rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, mieszając usmaż ją na szklisto. Dołóż kalarepki oraz ziemniaki. Warzywa smaż razem przez chwilę, ciągle mieszając. Potem dolej bulion warzywny. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj zupę pod przykryciem jeszcze przez ok. 20 minut. Koperek opłucz, osusz, grubo posiekaj. Kiedy warzywa będą już miękkie, zmiksuj je wraz wywarem. Dolej śmietanę i mocno razem podgrzej. Pod koniec przypraw do smaku szczyptą cukru, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Rozlej do miseczek albo kokilek. Każdą porcję zupy posyp posiekanym koperkiem. Podawaj z grzankami, groszkiem ptysiowym albo kawałkiem chrupiącej bagietki. 

Wieżyczka z bakłażanem
Wieżyczka z bakłażanem123RF/PICSEL

Bakłażanowe wieżyczki

Sposób przygotowania

Bakłażany umyj, osusz, potnij na 18 plasterków. Oprósz je z obu stron solą i odłóż na ok. 20 minut. Gdy puszczą gorzki sok, opłucz je i wytrzyj do sucha. Mozzarellę osącz z zalewy. Pomidory umyj, wytrzyj do sucha. Ser pokrój na 18 plasterków, a pomidory na 12 plastrów. Tymianek opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek i drobno posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę albo rozetrzyj nożem. Potem wymieszaj go z oliwą oraz tymiankiem. Oliwki osącz, pokrój w plasterki. W żaroodpornej formie z plastrów bakłażanów, pomidorów oraz sera ułóż 6 wieżyczek. Polej je oliwą z przyprawami. Posyp solą oraz pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego od temperatury 200ºC. Piecz ok. 15 minut. Gotowe wieżyczki posyp plasterkami oliwek, ew. udekoruj listkami bazylii. Od razu podawaj. 

Szaszłyki drobiowe
Szaszłyki drobiowe123RF/PICSEL

Szaszłyki po azjatycku

Sposób przygotowania

Filety z kurczaka opłucz, osusz. Mięso wytrzyj do sucha i potnij na 8 większych albo 16 mniejszych pasków Włóż je do miseczki. Papryczki chili oczyść z pestek, strączki drobno pokrój. Czosnek i imbir obierz, posiekaj. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj. Zalej kawałki mięsa, dobrze wymieszaj, aby ze wszystkich stron pokryły się marynatą. Miseczkę szczelnie przykryj folią i wstaw do lodówki na około 1 godziny. Zamarynowane mięso ponabijaj na długie drewniane patyczki (wcześniej możesz je wymoczyć w wodzie, wtedy nie będą się paliły podczas opiekania na grillu). Szaszłyki posmaruj oliwą. Ułóż na ruszcie albo patelni grillowej. Smaż 7-10 minut. Szaszłyki posyp posiekaną natką i ew. udekoruj pomidorkami z grilla.

Ciasto z jagodami
Ciasto z jagodami123RF/PICSEL

Sernik z dżemem jagodowym

Sposób przygotowania

Zimne masło pokrój na kawałeczki, potem szybko zagnieć je z mąką, 1/4 szkl. cukru i 1 jajkiem. Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i schładzaj 30 minut. Twaróg połącz ze śmietaną, skórką i sokiem z cytryny oraz 1 szkl. cukru. Do masy wsyp kaszkę i proszek budyniowy. Wbij pozostałe jajka. Całość dobrze wymieszaj łyżką. Tortownicę (śr. ok. 26 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Plackiem wylep spód oraz brzeg przygotowanej tortownicy. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Potem nałóż masę serową. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175ºC. Piecz 1 godzinę, aż wierzch ładnie się zrumieni. Wyjmij, wystudź. Dżem podgrzej. Posmaruj nim wierzch sernika. Udekoruj go borówkami. 

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas