Reklama

Reklama

Niedzielny obiad dla całej rodziny

Sycący i smaczny. Orzeźwi cię w gorący dzień!

Kalarepkowy krem

Składniki

  • 4 kalarepki
  • 2 spore ziemniaki
  • 6 szkl. bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 szkl. śmietany 18 proc.
  • 4-6 gałązek koperku
  • gałka muszkatołowa
  • cukier sól
  • biały pieprz

Sposób przygotowania

Ziemniaki i kalarepki obierz, opłucz, pokrój na małe kawałki. Cebulę obierz, posiekaj. W garnku rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, mieszając usmaż ją na szklisto. Dołóż kalarepki oraz ziemniaki. Warzywa smaż razem przez chwilę, ciągle mieszając. Potem dolej bulion warzywny. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj zupę pod przykryciem jeszcze przez ok. 20 minut. Koperek opłucz, osusz, grubo posiekaj. Kiedy warzywa będą już miękkie, zmiksuj je wraz wywarem. Dolej śmietanę i mocno razem podgrzej. Pod koniec przypraw do smaku szczyptą cukru, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Rozlej do miseczek albo kokilek. Każdą porcję zupy posyp posiekanym koperkiem. Podawaj z grzankami, groszkiem ptysiowym albo kawałkiem chrupiącej bagietki. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje