Niedzielny obiad dla całej rodziny

Pyszne i sycące propozycje na rodzinny obiad.

Zupa z groszku
Zupa z groszku123RF/PICSEL

Kremowa groszkowa z miętą

Sposób przygotowania

Cebulę i czosnek obierz, grubo posiekaj. Brokuł oczyść, umyj, pokrój na kawałki. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i czosnek. Smaż, mieszając, aż będą szkliste. Dodaj brokuł, a potem ziemniaki. Duś bez przykrycia przez 1-2 minuty. Posyp cukrem. Zalej gorącym bulionem. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj ok. 10 minut. Następnie do warzyw w garnku dodaj groszek. Gotuj jeszcze 10 minut (nie przykrywaj garnka, bo groszek straci intensywnie zielony kolor). Kiedy wszystkie jarzyny będą już miękkie, zmiksuj je razem z wywarem i posiekaną miętą na gładko. Dodaj śmietanę. Ponownie mocno podgrzej. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gotową zupę rozlej do miseczek. Ew. przed podaniem udekoruj listkami mięty.

Cukiniowe racuchy
Cukiniowe racuchy123RF/PICSEL

Cukiniowe racuchy

Sposób przygotowania

Cukinie umyj, osusz odetnij końce. Resztę zetrzyj na tarce o dużych otworach. Starte cukinie przełóż do miseczki. Dodaj 1 łyżkę soli i wymieszaj. Odstaw na 30-35 minut. Fetę grubo zetrzyj albo dobrze roznieć widelcem na bardzo małe kawałeczki. Kiedy cukinie puszczą sok, odciśnij go mocno. Odciśnięte cukinie włóż ponownie do miski. Dodaj startą fetę, mąkę, jajka oraz posiekaną zieleninę (koperek i natkę). Dobrze wymieszaj, przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz pieprzem i solą. Rozgrzej patelnię, cienko posmaruj ją olejem. Nałóż łyżką porcje ciasta z cukinią, formując owalne racuchy. Smaż je przez 3 minuty na złoty kolor. Następnie delikatnie przewróć na drugą stronę i dosmaż (w sumie ok. 20 minut). Racuchy świetnie smakują z sosem jogurtowo- -czosnkowym i z gulaszem. 

Pieczeń wieprzowa
Pieczeń wieprzowa123RF/PICSEL

Schab czosnkowo-ziołowy

Sposób przygotowania

Zioła opłucz, osusz, oderwij igiełki rozmarynu oraz listki tymianku od gałązek. Posiekaj je. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z 3 łyżkami oleju, parmezanem, posiekanymi ziołami i skórką z cytryny. Schab umyj, wytrzyj do sucha. Natnij głęboko wzdłuż (uważaj, aby nie przeciąć mięsa do końca). W nacięcie włóż pastę czosnkowo-ziołową. Mięso obwiąż mocną nitką, uformuj zgrabną pieczeń. Skrop sokiem cytrynowym, posyp papryką, solą i pieprzem. Wstaw na 1 godzinę do lodówki. Następnie posmaruj pozostałym olejem. Ułóż w brytfance. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Podlej bulionem. Mięso piecz około 60 minut. W czasie pieczenia często polewaj je sosem z dna brytfanki. Podawaj na gorąco, np. z ziemniakami i sałatką z pomidorów. 

Ciasto z porzeczkami
Ciasto z porzeczkami123RF/PICSEL

Piegusek z makiem i porzeczkami

Sposób przygotowania

Porzeczki opłucz, odłóż trochę do dekoracji, resztę oderwij od gałązek. Masło utrzyj z cukrem i szczyptą soli. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno domieszaj do niej jajka. Cytrynę polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha, zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Skórkę oraz sok domieszaj do masy maślanej. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Dodaj mak i śmietanę. Wymieszaj ciasto mikserem. Tortownicę (śr. 26 cm) wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Na wierzchu ułóż porzeczki. Owoce wciśnij w ciasto. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Piecz ok. 35 minut, przykryj wierzch kawałkiem folii aluminiowej, piecz jeszcze 15 minut. Wystudź. Udekoruj odłożonymi owocami.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas