Reklama

Reklama

Niedzielny obiad dla całej rodziny

Pyszne i sycące propozycje na rodzinny obiad.

Kremowa groszkowa z miętą

Składniki

  • 2 szkl. zielonego groszku
  • 1 cebula
  • 1 mały brokuł
  • 2 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 4-5 gałązek mięty
  • 1 szkl. śmietany 12 proc.
  • sól
  • biały pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

Cebulę i czosnek obierz, grubo posiekaj. Brokuł oczyść, umyj, pokrój na kawałki. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i czosnek. Smaż, mieszając, aż będą szkliste. Dodaj brokuł, a potem ziemniaki. Duś bez przykrycia przez 1-2 minuty. Posyp cukrem. Zalej gorącym bulionem. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj ok. 10 minut. Następnie do warzyw w garnku dodaj groszek. Gotuj jeszcze 10 minut (nie przykrywaj garnka, bo groszek straci intensywnie zielony kolor). Kiedy wszystkie jarzyny będą już miękkie, zmiksuj je razem z wywarem i posiekaną miętą na gładko. Dodaj śmietanę. Ponownie mocno podgrzej. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gotową zupę rozlej do miseczek. Ew. przed podaniem udekoruj listkami mięty.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje