Niedzielny obiad dla całej rodziny

Zupa z groszku
Zupa z groszku123RF/PICSEL

Kremowa groszkowa z miętą

Składniki

  • 2 szkl. zielonego groszku
  • 1 cebula
  • 1 mały brokuł
  • 2 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 4-5 gałązek mięty
  • 1 szkl. śmietany 12 proc.
  • sól
  • biały pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

Cukiniowe racuchy
Cukiniowe racuchy123RF/PICSEL

Cukiniowe racuchy

Składniki

  • 2 średnie cukinie (w sumie ok. 60 g)
  • 20 dag sera feta 2 jajka
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki grubo posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Pieczeń wieprzowa
Pieczeń wieprzowa123RF/PICSEL

Schab czosnkowo-ziołowy

Składniki

  • 1 i 1/2 kg schabu
  • 1 pęczek tymianku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 5 łyżek oleju
  • 1 szkl. bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka

Sposób przygotowania

Ciasto z porzeczkami
Ciasto z porzeczkami123RF/PICSEL

Piegusek z makiem i porzeczkami

Składniki

  • 60 dag czerwonych porzeczek
  • 1 szkl. cukru
  • 30 dag miękkiego masła
  • szczypta soli
  • 6 jajek
  • 1 cytryna
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4-5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 1/2 szkl. suchego mielonego maku

Sposób przygotowania

Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?