Nietypowe przepisy z mięsa mielonego

Do czego można wykorzystać mięso mielone? Najbardziej nasuwającą się odpowiedzią są oczywiście kotlety. Jednak można wyczarować z niego o wiele więcej. Oto nasze propozycje.

Nie tylko kotlety, mięso mielone można wykorzystać bardziej kreatywnie
Nie tylko kotlety, mięso mielone można wykorzystać bardziej kreatywnie123RF/PICSEL

Bobotie

Bobotie to zapiekanka rodem z Afryki
Bobotie to zapiekanka rodem z Afryki123RF/PICSEL

Chleb namaczamy w mleku.

Czosnek i cebulę kroimy drobno, podsmażamy na maśle do lekkiego zrumienienia, dodajemy mięso mielone, smażymy.

Dodajemy rodzynki, rozdrobnione suszone morele (3-4 zostawiamy do dekoracji), płatki migdałowe, startą marchewkę, łyżkę przecieru, dwie łyżki cytrynowego soku, przyprawy i kromkę chleba, która moczyła się w mleku. Mieszamy dokładnie, by powstała możliwie jednolita masa i smażymy wszystko razem ok. 15 minut. Masę przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. 

Jajko łączymy z mlekiem, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy nią wierzch bobotie, dekorujemy morelami. Zapiekamy przez 45 minut w 180 stopniach. 

RADA: Zapiekankę można uzupełnić dodatkiem startego żółtego sera- zgodnie z upodobaniami.

Cennelloni z mielonym

Może być np. wczesną obiadokolacją
Może być np. wczesną obiadokolacją123RF/PICSEL

Cebulę obieramy, oczyszczamy, kroimy bardzo drobno, podsmażamy na oleju. Mięso mielone doprawiamy i dodajemy do cebuli, smażymy kilka minut.

Ser ścieramy na dużych oczkach tarki, ząbek czosnku obieramy, myjemy i rozgniatamy. 

W misce umieszczamy podsmażone mięso z cebulą, dodajemy czosnek, ser i przyprawy. Do całości wbijamy jajko. Mieszamy. Powstałą masą faszerujemy rurki makaronu (nie gotujemy ich!) przy pomocy małej łyżeczki.

Wypełnione rurki układamy w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.

Do naczynia blendera wlewamy passatę/przecier, dodajemy ząbek czosnku i szczyptę ziół prowansalskich, miksujemy całość. Powstałym sosem polewamy rurki, a następnie posypujemy je serem.

Zapiekamy danie ok. 40 - 45 min. w temp. 180 stopni.

Nadziewane muszle

Interesujący pomysł na drugie danie inne niż zwykle
Interesujący pomysł na drugie danie inne niż zwykle123RF/PICSEL

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, drobno pokrojoną cebulkę i smażymy do lekkiego zrumienienia. Uważamy, by warzywa się nie przypaliły.

Dodajemy drobno pokrojone pieczarki, smażymy wszystko razem, dodajemy mięso mielone, przyprawy, zmiksowane pomidory z puszki i przecier. Mieszamy i dusimy wszystko razem pod przykryciem ok. 20 minut, aż odparuje płyn, a zawartość patelni zgęstnieje, co jakiś czas mieszamy.

Pomidory kroimy w plasterki i wykładamy na dnie lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego. 

Muszle nadziewamy farszem, ustawiamy na plastrach pomidorów, obficie posypujemy startym serem. Zapiekamy w temp. 180 stopni przez 10-15 minut. Upieczone wykładamy na talerze wraz z pomidorami ze spodu i dekorujemy ulubioną zieleniną.

Zupa meksykańska

Pyszna i bardzo sycąca, zastępuje dwa danie
Pyszna i bardzo sycąca, zastępuje dwa danie123RF/PICSEL

Mięso mielone doprawiamy przyprawą, dodajemy łyżeczkę zimnej wody i wyrabiany w misce ręcznie. Formujemy pulpeciki, obsypujemy mąką i smażymy na oleju. 

Cebule i papryki kroimy drobno, podsmażamy na oleju, gdy cebula lekko się zeszkli, dodajemy rozdrobniony czosnek i pieczarki pokrojone w plasterki.

W dużym garnku zagotowujemy trzy szklanki wody, dodajemy dwa rodzaje fasoli i kukurydzę, zagotowujemy. Dodajemy pokrojone i podsmażone papryki, pieczarki, cebule i czosnek. Ostrożnie dokładamy pulpety. Gotujemy ok. 15 minut, dodajemy koncentrat i przyprawy, gotujemy wszystko razem ok. 10 minut. Gorącą zupę nakładamy na talerze, dodajemy kawałki obranego awokado, całość posypujemy natką, bazylią i oregano, możemy zabielić odrobiną śmietany lub uzupełnić jogurtem.

"Ewa gotuje": Naleśnikowy twist z jarzynąPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas