Reklama

Reklama

Nietypowe przepisy z mięsa mielonego

Do czego można wykorzystać mięso mielone? Najbardziej nasuwającą się odpowiedzią są oczywiście kotlety. Jednak można wyczarować z niego o wiele więcej. Oto nasze propozycje.

Bobotie

Składniki

  • 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 kromka pszennego chleba (bez skórki)
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebulka
  • 6-8 suszonych moreli
  • 1/4 szklanki płatków migdałowych
  • mała garść rodzynków
  • 1 starta surowa marchewka
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1-2 łyżki curry
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 kopiasta łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka papryki ostrej lub słodkiej
  • szczypta cukru, sól, pieprz
  • 1-2 łyżki masła

Chleb namaczamy w mleku.

Czosnek i cebulę kroimy drobno, podsmażamy na maśle do lekkiego zrumienienia, dodajemy mięso mielone, smażymy.

Dodajemy rodzynki, rozdrobnione suszone morele (3-4 zostawiamy do dekoracji), płatki migdałowe, startą marchewkę, łyżkę przecieru, dwie łyżki cytrynowego soku, przyprawy i kromkę chleba, która moczyła się w mleku. Mieszamy dokładnie, by powstała możliwie jednolita masa i smażymy wszystko razem ok. 15 minut. Masę przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. 

Jajko łączymy z mlekiem, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy nią wierzch bobotie, dekorujemy morelami. Zapiekamy przez 45 minut w 180 stopniach. 

Reklama

RADA: Zapiekankę można uzupełnić dodatkiem startego żółtego sera- zgodnie z upodobaniami.

Cennelloni z mielonym

Składniki

  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • makaron cannelloni (10-12 sztuk)
  • 300 ml passaty pomidorowej lub przecieru
  • sól, pieprz
  • tymianek
  • sproszkowana papryka słodka/ostra
  • zioła prowansalskie
  • garść startego sera żółtego
  • olej roślinny

Cebulę obieramy, oczyszczamy, kroimy bardzo drobno, podsmażamy na oleju. Mięso mielone doprawiamy i dodajemy do cebuli, smażymy kilka minut.

Ser ścieramy na dużych oczkach tarki, ząbek czosnku obieramy, myjemy i rozgniatamy. 

W misce umieszczamy podsmażone mięso z cebulą, dodajemy czosnek, ser i przyprawy. Do całości wbijamy jajko. Mieszamy. Powstałą masą faszerujemy rurki makaronu (nie gotujemy ich!) przy pomocy małej łyżeczki.

Wypełnione rurki układamy w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.

Do naczynia blendera wlewamy passatę/przecier, dodajemy ząbek czosnku i szczyptę ziół prowansalskich, miksujemy całość. Powstałym sosem polewamy rurki, a następnie posypujemy je serem.

Zapiekamy danie ok. 40 - 45 min. w temp. 180 stopni.

Nadziewane muszle

Składniki

  • 250 g mięsa mielonego (np. łopatki)
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 opakowanie makaronu conchiglioni (duże muszle)
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebulka
  • 200 g żółtego sera
  • 2-3 pieczarki
  • 1 marchewka
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, bazylia, oregano
  • 2-3 pomidory
  • dowolna zielenina do dekoracji

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, drobno pokrojoną cebulkę i smażymy do lekkiego zrumienienia. Uważamy, by warzywa się nie przypaliły.

Dodajemy drobno pokrojone pieczarki, smażymy wszystko razem, dodajemy mięso mielone, przyprawy, zmiksowane pomidory z puszki i przecier. Mieszamy i dusimy wszystko razem pod przykryciem ok. 20 minut, aż odparuje płyn, a zawartość patelni zgęstnieje, co jakiś czas mieszamy.

Pomidory kroimy w plasterki i wykładamy na dnie lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego. 

Muszle nadziewamy farszem, ustawiamy na plastrach pomidorów, obficie posypujemy startym serem. Zapiekamy w temp. 180 stopni przez 10-15 minut. Upieczone wykładamy na talerze wraz z pomidorami ze spodu i dekorujemy ulubioną zieleniną.

Zupa meksykańska

Składniki

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryka innego koloru
  • 3-4 pieczarki
  • 250 g mięsa mielonego (np. łopatki)
  • 1-2 cebule
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • papryka ostra, słodka, majeranek, kurkuma
  • bazylia, oregano
  • mąka
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki
  • awokado (opcjonalnie)

Mięso mielone doprawiamy przyprawą, dodajemy łyżeczkę zimnej wody i wyrabiany w misce ręcznie. Formujemy pulpeciki, obsypujemy mąką i smażymy na oleju. 

Cebule i papryki kroimy drobno, podsmażamy na oleju, gdy cebula lekko się zeszkli, dodajemy rozdrobniony czosnek i pieczarki pokrojone w plasterki.

W dużym garnku zagotowujemy trzy szklanki wody, dodajemy dwa rodzaje fasoli i kukurydzę, zagotowujemy. Dodajemy pokrojone i podsmażone papryki, pieczarki, cebule i czosnek. Ostrożnie dokładamy pulpety. Gotujemy ok. 15 minut, dodajemy koncentrat i przyprawy, gotujemy wszystko razem ok. 10 minut. Gorącą zupę nakładamy na talerze, dodajemy kawałki obranego awokado, całość posypujemy natką, bazylią i oregano, możemy zabielić odrobiną śmietany lub uzupełnić jogurtem.

Przekaż 1% na pomoc dzieciom - darmowy program TUTAJ>>>

***Zobacz także

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy