Nietypowe przepisy z mięsa mielonego
Do czego można wykorzystać mięso mielone? Najbardziej nasuwającą się odpowiedzią są oczywiście kotlety. Jednak można wyczarować z niego o wiele więcej. Oto nasze propozycje.
Bobotie
Chleb namaczamy w mleku.
Czosnek i cebulę kroimy drobno, podsmażamy na maśle do lekkiego zrumienienia, dodajemy mięso mielone, smażymy.
Dodajemy rodzynki, rozdrobnione suszone morele (3-4 zostawiamy do dekoracji), płatki migdałowe, startą marchewkę, łyżkę przecieru, dwie łyżki cytrynowego soku, przyprawy i kromkę chleba, która moczyła się w mleku. Mieszamy dokładnie, by powstała możliwie jednolita masa i smażymy wszystko razem ok. 15 minut. Masę przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
Jajko łączymy z mlekiem, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy nią wierzch bobotie, dekorujemy morelami. Zapiekamy przez 45 minut w 180 stopniach.
RADA: Zapiekankę można uzupełnić dodatkiem startego żółtego sera- zgodnie z upodobaniami.
Cennelloni z mielonym
Cebulę obieramy, oczyszczamy, kroimy bardzo drobno, podsmażamy na oleju. Mięso mielone doprawiamy i dodajemy do cebuli, smażymy kilka minut.
Ser ścieramy na dużych oczkach tarki, ząbek czosnku obieramy, myjemy i rozgniatamy.
W misce umieszczamy podsmażone mięso z cebulą, dodajemy czosnek, ser i przyprawy. Do całości wbijamy jajko. Mieszamy. Powstałą masą faszerujemy rurki makaronu (nie gotujemy ich!) przy pomocy małej łyżeczki.
Wypełnione rurki układamy w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Do naczynia blendera wlewamy passatę/przecier, dodajemy ząbek czosnku i szczyptę ziół prowansalskich, miksujemy całość. Powstałym sosem polewamy rurki, a następnie posypujemy je serem.
Zapiekamy danie ok. 40 - 45 min. w temp. 180 stopni.
Nadziewane muszle
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, drobno pokrojoną cebulkę i smażymy do lekkiego zrumienienia. Uważamy, by warzywa się nie przypaliły.
Dodajemy drobno pokrojone pieczarki, smażymy wszystko razem, dodajemy mięso mielone, przyprawy, zmiksowane pomidory z puszki i przecier. Mieszamy i dusimy wszystko razem pod przykryciem ok. 20 minut, aż odparuje płyn, a zawartość patelni zgęstnieje, co jakiś czas mieszamy.
Pomidory kroimy w plasterki i wykładamy na dnie lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
Muszle nadziewamy farszem, ustawiamy na plastrach pomidorów, obficie posypujemy startym serem. Zapiekamy w temp. 180 stopni przez 10-15 minut. Upieczone wykładamy na talerze wraz z pomidorami ze spodu i dekorujemy ulubioną zieleniną.
Zupa meksykańska
Mięso mielone doprawiamy przyprawą, dodajemy łyżeczkę zimnej wody i wyrabiany w misce ręcznie. Formujemy pulpeciki, obsypujemy mąką i smażymy na oleju.
Cebule i papryki kroimy drobno, podsmażamy na oleju, gdy cebula lekko się zeszkli, dodajemy rozdrobniony czosnek i pieczarki pokrojone w plasterki.
W dużym garnku zagotowujemy trzy szklanki wody, dodajemy dwa rodzaje fasoli i kukurydzę, zagotowujemy. Dodajemy pokrojone i podsmażone papryki, pieczarki, cebule i czosnek. Ostrożnie dokładamy pulpety. Gotujemy ok. 15 minut, dodajemy koncentrat i przyprawy, gotujemy wszystko razem ok. 10 minut. Gorącą zupę nakładamy na talerze, dodajemy kawałki obranego awokado, całość posypujemy natką, bazylią i oregano, możemy zabielić odrobiną śmietany lub uzupełnić jogurtem.
Przekaż 1% na pomoc dzieciom - darmowy program TUTAJ>>>
***Zobacz także