Nietypowe przepisy z mięsa mielonego
Do czego można wykorzystać mięso mielone? Najbardziej nasuwającą się odpowiedzią są oczywiście kotlety. Jednak można wyczarować z niego o wiele więcej. Oto nasze propozycje.

Bobotie

Składniki
- 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
- 1 kromka pszennego chleba (bez skórki)
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebulka
- 6-8 suszonych moreli
- 1/4 szklanki płatków migdałowych
- mała garść rodzynków
- 1 starta surowa marchewka
- 1 łyżka kurkumy
- 1-2 łyżki curry
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 kopiasta łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka papryki ostrej lub słodkiej
- szczypta cukru, sól, pieprz
- 1-2 łyżki masła
Chleb namaczamy w mleku.Czosnek i cebulę kroimy drobno, podsmażamy na maśle do lekkiego zrumienienia, dodajemy mięso mielone, smażymy.Dodajemy rodzynki, rozdrobnione suszone morele (3-4 zostawiamy do dekoracji), płatki migdałowe, startą marchewkę, łyżkę przecieru, dwie łyżki cytrynowego soku, przyprawy i kromkę chleba, która moczyła się w mleku. Mieszamy dokładnie, by powstała możliwie jednolita masa i smażymy wszystko razem ok. 15 minut. Masę przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Jajko łączymy z mlekiem, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy nią wierzch bobotie, dekorujemy morelami. Zapiekamy przez 45 minut w 180 stopniach.
RADA: Zapiekankę można uzupełnić dodatkiem startego żółtego sera- zgodnie z upodobaniami.
Cennelloni z mielonym

Składniki
- 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- makaron cannelloni (10-12 sztuk)
- 300 ml passaty pomidorowej lub przecieru
- sól, pieprz
- tymianek
- sproszkowana papryka słodka/ostra
- zioła prowansalskie
- garść startego sera żółtego
- olej roślinny
Cebulę obieramy, oczyszczamy, kroimy bardzo drobno, podsmażamy na oleju. Mięso mielone doprawiamy i dodajemy do cebuli, smażymy kilka minut.Ser ścieramy na dużych oczkach tarki, ząbek czosnku obieramy, myjemy i rozgniatamy. W misce umieszczamy podsmażone mięso z cebulą, dodajemy czosnek, ser i przyprawy. Do całości wbijamy jajko. Mieszamy. Powstałą masą faszerujemy rurki makaronu (nie gotujemy ich!) przy pomocy małej łyżeczki.Wypełnione rurki układamy w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.Do naczynia blendera wlewamy passatę/przecier, dodajemy ząbek czosnku i szczyptę ziół prowansalskich, miksujemy całość. Powstałym sosem polewamy rurki, a następnie posypujemy je serem.Zapiekamy danie ok. 40 - 45 min. w temp. 180 stopni.Nadziewane muszle

Składniki
- 250 g mięsa mielonego (np. łopatki)
- 1 puszka pomidorów
- 1 opakowanie makaronu conchiglioni (duże muszle)
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebulka
- 200 g żółtego sera
- 2-3 pieczarki
- 1 marchewka
- olej do smażenia
- sól, pieprz, bazylia, oregano
- 2-3 pomidory
- dowolna zielenina do dekoracji
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, drobno pokrojoną cebulkę i smażymy do lekkiego zrumienienia. Uważamy, by warzywa się nie przypaliły.Dodajemy drobno pokrojone pieczarki, smażymy wszystko razem, dodajemy mięso mielone, przyprawy, zmiksowane pomidory z puszki i przecier. Mieszamy i dusimy wszystko razem pod przykryciem ok. 20 minut, aż odparuje płyn, a zawartość patelni zgęstnieje, co jakiś czas mieszamy.Pomidory kroimy w plasterki i wykładamy na dnie lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Muszle nadziewamy farszem, ustawiamy na plastrach pomidorów, obficie posypujemy startym serem. Zapiekamy w temp. 180 stopni przez 10-15 minut. Upieczone wykładamy na talerze wraz z pomidorami ze spodu i dekorujemy ulubioną zieleniną.
Zupa meksykańska

Składniki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka białej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 czerwona papryka
- 1 papryka innego koloru
- 3-4 pieczarki
- 250 g mięsa mielonego (np. łopatki)
- 1-2 cebule
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- papryka ostra, słodka, majeranek, kurkuma
- bazylia, oregano
- mąka
- olej do smażenia
- natka pietruszki
- awokado (opcjonalnie)
Mięso mielone doprawiamy przyprawą, dodajemy łyżeczkę zimnej wody i wyrabiany w misce ręcznie. Formujemy pulpeciki, obsypujemy mąką i smażymy na oleju. Cebule i papryki kroimy drobno, podsmażamy na oleju, gdy cebula lekko się zeszkli, dodajemy rozdrobniony czosnek i pieczarki pokrojone w plasterki.W dużym garnku zagotowujemy trzy szklanki wody, dodajemy dwa rodzaje fasoli i kukurydzę, zagotowujemy. Dodajemy pokrojone i podsmażone papryki, pieczarki, cebule i czosnek. Ostrożnie dokładamy pulpety. Gotujemy ok. 15 minut, dodajemy koncentrat i przyprawy, gotujemy wszystko razem ok. 10 minut. Gorącą zupę nakładamy na talerze, dodajemy kawałki obranego awokado, całość posypujemy natką, bazylią i oregano, możemy zabielić odrobiną śmietany lub uzupełnić jogurtem.
Przekaż 1% na pomoc dzieciom - darmowy program TUTAJ>>>***Zobacz także