Niezawodny przepis na flaczki
Tradycyjne, polskie danie
Składniki:
- 2 kg gotowych flaków wołowych
- rosół wołowy
- po 2 marchewki, pietruszki, pory
- 1/2 selera
zasmażka:
- 50 g masła
- 40 g mąki
- Łyżka posiekanej cebuli
oraz:
- po 1/2 łyżeczki świeżo zmiel. imbiru i świeżo utartej gałki muszkat.
- ziele angielskie
- łyżeczka słodkiej papryki
- 2 listki laurowe
- łyżka majeranku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1 Flaki przepłucz pod bieżącą wodą, gotuj 15 min, odlej. Zalej rosołem i gotuj ok. 4 godz., do miękkości, uzupełniając płyn. Pokrój na cienkie paseczki i ponownie włóż do rosołu (powinno go być ok. 3 l.). Warzywa pokrój w zapałkę, włóż do rondla, dodaj łyżkę masła i uduś. Miękkie warzywa dodaj do flaków. Zrób jasną zasmażkę z masła, mąki i bardzo drobno posiekanej cebuli.
2 Zasmażkę wlej do flaków i wymieszaj. Dopraw. Na końcu posól i gotuj jeszcze ok. 20 minut, aż staną się zawiesiste.