Niezwykłe właściwości zdrowotne orzechów laskowych
Orzechy laskowe są bardzo popularne wśród miłośników bakalii. Mają wiele cennych witamin i minerałów wspierających pracę serca czy walkę z depresją. Ponadto mogą być stosowane jako dodatek do deserów, ciast, a nawet pizzy! W swoim jadłospisie powinny je uwzględnić także osoby z nadwagą i mające problemy z układem odpornościowym. Jakie jeszcze właściwości posiadają orzechy laskowe? Wyjaśniamy.
Spis treści:
Jak wyglądają orzechy laskowe?
Orzechy laskowe to dojrzałe owoce leszczyny, która kwitnie w okolicach przedwiośnia. Dojrzałe orzechy są gotowe do zbioru we wrześniu i mają one pomarańczowy lub jasnobrązowy odcień. Nadają się do zebrania dopiero w momencie, gdy spadną z krzewu leszczyny. Z bakalii tych można przygotować nalewkę lub wykorzystać jako dodatek do ciast, deserów czy drugich dań. Wiele osób preferuje ich jedzenie w wersji solo. Orzechy laskowe to źródło cennych witamin i minerałów, które pomagają przy wielu dolegliwościach.
Pomagają w odchudzaniu
Orzechy laskowe są źródłem błonnika pokarmowego, który usprawnia pracę jelit i pomaga w prawidłowym przyswajaniu składników odżywczych. Ponadto bakalie w swoim składzie zawierają białko, główny budulec masy mięśniowej. Związek ten wspiera zdolność spalania tłuszczu, dzięki czemu prościej utrzymać prawidłową wagę. Dodatkowo regularne spożywanie orzechów laskowych przyczynia się do utrzymania właściwego poziomu nawodnienia. To za sprawą witaminy E i kwasów tłuszczowych, które odgrywają w tym procesie ważną rolę.
Orzechy laskowe dobre dla serca
Spożywanie tych bakalii jest wskazane szczególnie dla osób zmagających się z problemami serca czy nadciśnieniem. W swoim składzie zawierają między innymi potas, który nie tylko reguluje pracę serca, ale też pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Kolejnym ważnym składnikiem jest kwas oleinowy, który przeciwdziała rozwojowi miażdżycy, a także zmniejsza poziom złego cholesterolu. Bakaliami również powinni się zajadać pacjenci po przebytych zawałach serca. Wystarczy garść dziennie orzechów laskowych, oczywiście niesolonych, najlepiej w wesji solo.
Zmniejszanie ryzyka nowotworów
Częste spożywanie orzechów laskowych przyczynia się do zmniejszenia ryzyka pojawienia się choroby nowotworowej. To dzięki witaminie E, która ma silne działanie antyoksydacyjne i zwalczające wolne rodniki. Mogą one bowiem powodować uszkodzenie komórek, co może przyczynić do rozwoju raka. Drugi ważny składnik to mangan, którego niedobory w organizmie przyczyniają się do pojawienia się nowotworu piersi czy pęcherza. Codzienne spożywanie orzechów laskowych ograniczy zdecydowanie ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej.
Lepsza odporność
Orzechy laskowe w swoim składzie mają również potas oraz wapń, które zwiększają odporność organizmu. Są to bowiem pierwiastki przyczyniające się do prawidłowej krzepliwości krwi. Ich działanie wpływa na hamowanie zlepiania się płytek krwi. Druga sprawa to niedopuszczenie do przylegania makrofagów do ścian naczyń krwionośnych, czyli komórek układu odpornościowego. Kiedy dostaje on odpowiednią ilość tlenu i składników odżywczych, jest w stanie walczyć z wirusami, bakteriami i innymi drobnoustrojami zagrażającym zdrowiu.
Remedium na stres oraz depresję
W orzechach laskowych znajdują się witaminy z grupy B, które pomagają w walce z depresją i nadmiernym stresem. Szczególnie ważna jest tutaj witamina B12, której niedobory skutkują objawami depresyjno-lękowymi. Drugi ważny składnik to magnez: wzmacnia on układ nerwowy i poprawia pamięć. Jego niedobory mogą również powodować nasilenie się objawów związanych z depresją i stanami lękowymi.
Zobacz też: