Nitki po azjatycku z kalafiorem i kolendrą
Danie pyszne, sycące, pełne kontrastowych smaków i tak przyjemnie chrupie… A do tego cieszy oczy, dzięki dużej ilości kolorowych, krótko smażonych jarzyn.
Składniki na 4 porcje:
- 1 mały kalafior
- 3 dag suszonych grzybów
- 2 młode marchewki
- kawałek imbiru wielkości włoskiego orzecha
- 1 czerwona papryka
- 1 pęczek dymek
- 3 łyżki oleju
- 30 dag japońskiego makaronu pszennego (grubsze nitki)
- 250 ml sosu słodko-kwaśnego chili
- sos sojowy
- kilka gałązek kolendry albo natki pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Grzyby zalej wodą (uprzednio przegotowaną i wystudzoną), odstaw na kilka godzin. Namoczone grzyby ugotuj do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły. Potem odcedź, osącz, pokrój w grubsze paseczki.
2. Kalafior oczyść, opłucz, podziel na małe różyczki. Marchewki obierz, umyj, pokrój w cienkie słupki. Imbir obierz, drobno posiekaj. Paprykę rozetnij, usuń środek z pestkami, strąk opłucz, potnij w paseczki. Dymki oczyść, pokrój na ukośne kawałeczki. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć różyczki kalafiora, smaż je, mieszając, ok. 5 minut.
3. Do kalafiora dodaj pokrojone grzyby, marchewkę, imbir, paprykę oraz dymki. Całość smaż kolejne 5 minut. Często mieszaj. Makaron zalej wrzątkiem, odstaw na ok. 5 minut. Odcedź.
4. Składniki na patelni podlej sosem chili. Przypraw do smaku sosem sojowym. Sos warzywny wymieszaj z makaronem. Mocno razem podgrzej. Posyp kolendrą.
Przygotowanie ok. 30 minut 1 porcja 490 kcal