Nocna owsianka ze śliwką kalifornijską
Śniadanie, które stawia na nogi!
Składniki:
- 200g pokrojonych śliwek kalifornijskich
- 180g płatków owsianych
- 600ml mleka migdałowego
Dodatki:
- miód
- siemię lniane
- orzechy
- nasiona chia
- jagody goji
- świeże jagody
- jogurt migdałowy
- inne ulubione dodatki do owsianki
Przygotowanie:
1. Wsyp płatki owsiane do dużej miski i zalej mlekiem migdałowym. Całość wymieszaj, przykryj pokrywką lub folią spożywczą i umieścić w lodówce na noc. Rano, przełóż całość do dużego rondla i ustaw na małym palniku. Dodaj pokrojone śliwki kalifornijskie (zostaw kilka do dekoracji) i gotuj przez ok. 10 minut.
2. W razie potrzeby dodaj więcej mleka migdałowego. Po ugotowaniu podziel owsiankę do miseczek i udekoruj dodatkami oraz resztkami pokrojonych śliwek.