Noworoczny obiad pachnący cytrusami

Cytryny, grejpfruty, pomarańcze... Teraz jest na nie najlepsza pora. Ich zapach pobudza apetyt i poprawia humor. Trafiony pomysł na pierwszy obiad w roku!

Filet z indyka w pomarańczach

Czas przyrządzenia: 60 minut
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 800 g filetu z indyka
  • szklanka soku pomarańczowego
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • mała główka czerwonej kapusty posiekana
  • 2 marchewki, starte
  • sok wyciśnięty z pomarańczy
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczka miodu
  • 2 pomarańcze, pokrojone w plastry
  • pęczek szczypiorku
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
  • olej do smażenia, sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. Mięso zalej sokiem pomarańczowym, przykryj i wstaw do lodówki na 2 godziny. Kilkakrotnie je obróć. 

2. Rozgrzej piekarnik do 175 st. C. Na patelni rozgrzej olej. Mięso wyjmij z soku, osusz i obsmaż ze wszystkich stron. Przełóż je do żaroodpornej formy, zalej gorącym bulionem i piecz 45 minut. Nie przykrywaj, tylko polewaj od czasu do czasu bulionem. Pod koniec pieczenia przypraw do smaku. 

3. Kapustę i marchewki przełóż do miski. Sok z pomarańczy wymieszaj z papryką i miodem. Dodaj do warzyw, wymieszaj. Na wierzchu ułóż plastry pomarańczy. Posyp orzechami. 

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje