Obiad na cały tydzień
Proste i smaczne dania. Wszystkim będzie smakowało!
Quiche ze szpinakiem
Sposób przygotowania
1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj masło, sól i posiekaj nożem. Wbij jajko i zagnieć szybko ciasto. Wstaw do lodówki na godzinę.
2. Zmiażdżony ząbek czosnku podsmaż na oleju, dodaj opłukany i posiekany szpinak, posyp solą i pieprzem. Smaż, mieszając, aż pozbędziesz się nadmiaru wody.
3. Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia. Przełóż do formy i podpiecz 15-20 minut w temp. 180°C. Białka ubij z solą, dodaj żółtka, śmietanę, starty żółty ser, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Dodaj usmażony, dobrze osączony szpinak i całość masy wylej na ciasto. Piecz 15 minut w temp. 180°C.
Roladki bakłażanowe
Sposób przygotowania
1. Z oliwy, octu, przeciśniętego czosnku, papryki, tymianku, soli i pieprzu przygotuj marynatę. Zanurz pokrojonego bakłażana. Kuskus zalej osolonym wrzątkiem, odstaw. Suszone pomidory i natkę pietruszki posiekaj.
2. Bakłażan usmaż. Kaszę, pomidory, natkę, sól i pieprz wymieszaj. Farsz układaj na plastrach, zwijaj, podawaj z papryką.
Uszka z cebulką
Sposób przygotowania
1. Do mąki dodaj sól i masło. Powoli wlewaj gorącą wodę, cały czas mieszając. Dolej zimnej wody. Przełóż ciasto na stolnicę i wyrób dłońmi. Jeśli będzie zbyt kleiste, dodaj mąki. Odstaw na pół godziny przykryte ściereczką.
2. Suszone grzyby włóż do garnka, zalej wodą i gotuj 10 minut. Odcedź (wywar wykorzystaj do zupy), posiekaj. Pieczarki i cebule zetrzyj na tarce, smaż. Dodaj posiekane grzyby. Przypraw, smaż, aż woda odparuje.
3. Stolnicę oprósz mąką i rozwałkuj ciasto. Wykrawaj kółeczka, na każdym układaj farsz, zalep, uformuj uszka. Gotuj w osolonej wodzie. Podawaj z usmażoną cebulką.
Łosoś z warzywami
Sposób przygotowania
1. Umytą i osuszoną rybę podziel na mniejsze kawałki. Skrop sokiem z cytryny, przypraw solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Obłóż posiekaną drobno trawą cytrynową i odstaw na godzinę do lodówki.
2. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę. Rozgrzej olej, wrzuć warzywa, usmaż, dokładnie mieszając. Fasolkę szparagową ugotuj na parze.
3. Do naczynia żaroodpornego wlej łyżkę oleju. Ułóż warzywa i łososia. Posyp solą i świeżo zmielonym pieprzem, zapiekaj 25 minut w temp. 180°C.
Klopsiki z kaszą jaglaną
Sposób przygotowania
1. Cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij. Do mięsa dodaj kaszę, cebulę, jajko, natkę pietruszki, przyprawy. Wymieszaj, uformuj małe kulki. Rozgrzej olej, smaż pulpety z każdej strony.
2. Do garnka wlej litr wody, zagotuj, posól, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Do gotującej się wody wkładaj kulki mięsa, gotuj 15 minut. W drugim garnku podgrzej oliwę, wlej passatę, dopraw, gotuj 10 minut, zmiksuj. Sos wlej do pulpetów, wymieszaj, gotuj 10 minut. Pulpety podawaj z makaronem, posypane natką pietruszki.
Roladki drobiowe z oliwkami
Sposób przygotowania
1. Pierś pokrój na kotlety, rozbij, posyp solą, pieprzem, papryką w proszku, zmiażdżonym czosnkiem. Odstaw na godzinę do lodówki. Marchewki obierz, pokrój na cienkie słupki. Oliwki osącz z zalewy i przekrój.
2. Na mięsie układaj paski marchewki, posiekane oliwki, oraz kawałeczki masła. Zwiń mocno, spinając wykałaczkami. Obtocz w mące.
3. Roladki smaż na oleju złoto z każdej strony. Układaj w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem. Piecz 40 minut w temp. 180°C.
Zapiekanka
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, zgnieć z masłem, śmietaną, parmezanem.
2. Cebulę posiekaj, usmaż. Dodaj mięso mielone, startą marchewkę, 2 ząbki czosnku, przyprawy. Po usmażeniu dodaj kukurydzę. W naczyniu ułóż mięso mielone, a na nim piurèe. Zapiekaj 20 minut w temp. 180°C.