Obiad na cały tydzień
Proste i smaczne dania. Wszystkim będzie smakowało!

Quiche ze szpinakiem
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1/2 kostki masła
- sól
- jajko
- farsz
- 1/2 kg szpinaku świeżego lub mrożonego
- ząbek czosnku
- sól
- 4 jajka
- olej
- 1/2 szklanki śmietany 18 proc.
- 15 dag sera żółtego
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj masło, sól i posiekaj nożem. Wbij jajko i zagnieć szybko ciasto. Wstaw do lodówki na godzinę. 2. Zmiażdżony ząbek czosnku podsmaż na oleju, dodaj opłukany i posiekany szpinak, posyp solą i pieprzem. Smaż, mieszając, aż pozbędziesz się nadmiaru wody. 3. Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia. Przełóż do formy i podpiecz 15-20 minut w temp. 180°C. Białka ubij z solą, dodaj żółtka, śmietanę, starty żółty ser, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Dodaj usmażony, dobrze osączony szpinak i całość masy wylej na ciasto. Piecz 15 minut w temp. 180°C.

Roladki bakłażanowe
Składniki
- bakłażan
- pół szklanki kaszy kuskus
- pół szklanki wody
- pół słoiczka suszonych pomidorów
- natka pietruszki
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki octu balsamicznego
- ząbek czosnku
- mielona papryka
- tymianek
- sól
- pieprz
- papryka
Sposób przygotowania
1. Z oliwy, octu, przeciśniętego czosnku, papryki, tymianku, soli i pieprzu przygotuj marynatę. Zanurz pokrojonego bakłażana. Kuskus zalej osolonym wrzątkiem, odstaw. Suszone pomidory i natkę pietruszki posiekaj. 2. Bakłażan usmaż. Kaszę, pomidory, natkę, sól i pieprz wymieszaj. Farsz układaj na plastrach, zwijaj, podawaj z papryką.

Uszka z cebulką
Składniki
- 2 szklanki mąki
- sól
- łyżka masła
- szklanka wody
- 5 dag grzybów suszonych
- 1 kg pieczarek
- olej
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- omasta
- 2 cebule
- olej
- szczypta soli
- szczypta cukru
Sposób przygotowania
1. Do mąki dodaj sól i masło. Powoli wlewaj gorącą wodę, cały czas mieszając. Dolej zimnej wody. Przełóż ciasto na stolnicę i wyrób dłońmi. Jeśli będzie zbyt kleiste, dodaj mąki. Odstaw na pół godziny przykryte ściereczką. 2. Suszone grzyby włóż do garnka, zalej wodą i gotuj 10 minut. Odcedź (wywar wykorzystaj do zupy), posiekaj. Pieczarki i cebule zetrzyj na tarce, smaż. Dodaj posiekane grzyby. Przypraw, smaż, aż woda odparuje.3. Stolnicę oprósz mąką i rozwałkuj ciasto. Wykrawaj kółeczka, na każdym układaj farsz, zalep, uformuj uszka. Gotuj w osolonej wodzie. Podawaj z usmażoną cebulką.

Łosoś z warzywami
Składniki
- 40 dag świeżego łososia
- sok z 1/3 cytryny
- sól
- czosnek granulowany
- gałązki świeżej trawy cytrynowej
- olej
- papryka
- fasolka szparagowa
- cebula
- świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania
1. Umytą i osuszoną rybę podziel na mniejsze kawałki. Skrop sokiem z cytryny, przypraw solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Obłóż posiekaną drobno trawą cytrynową i odstaw na godzinę do lodówki. 2. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę. Rozgrzej olej, wrzuć warzywa, usmaż, dokładnie mieszając. Fasolkę szparagową ugotuj na parze. 3. Do naczynia żaroodpornego wlej łyżkę oleju. Ułóż warzywa i łososia. Posyp solą i świeżo zmielonym pieprzem, zapiekaj 25 minut w temp. 180°C.

Klopsiki z kaszą jaglaną
Składniki
- 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 50 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- słodka papryka
- jajko
- passata (przetarte pomidory)
- 2 liście laurowe
- 4 owoce ziela angielskiego
- 4 łyżki oleju
- łyżka oliwy
- makaron
- sól
Sposób przygotowania
1. Cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij. Do mięsa dodaj kaszę, cebulę, jajko, natkę pietruszki, przyprawy. Wymieszaj, uformuj małe kulki. Rozgrzej olej, smaż pulpety z każdej strony. 2. Do garnka wlej litr wody, zagotuj, posól, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Do gotującej się wody wkładaj kulki mięsa, gotuj 15 minut. W drugim garnku podgrzej oliwę, wlej passatę, dopraw, gotuj 10 minut, zmiksuj. Sos wlej do pulpetów, wymieszaj, gotuj 10 minut. Pulpety podawaj z makaronem, posypane natką pietruszki.

Roladki drobiowe z oliwkami
Składniki
- 2 piersi kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki masła
- zielone oliwki
- 4 marchewki
- słodka papryka w proszku
- sól
- pieprz
- pół szklanki mąki
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
1. Pierś pokrój na kotlety, rozbij, posyp solą, pieprzem, papryką w proszku, zmiażdżonym czosnkiem. Odstaw na godzinę do lodówki. Marchewki obierz, pokrój na cienkie słupki. Oliwki osącz z zalewy i przekrój. 2. Na mięsie układaj paski marchewki, posiekane oliwki, oraz kawałeczki masła. Zwiń mocno, spinając wykałaczkami. Obtocz w mące. 3. Roladki smaż na oleju złoto z każdej strony. Układaj w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem. Piecz 40 minut w temp. 180°C.

Zapiekanka
Składniki
- 1,5 kg ziemniaków
- łyżka masła
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
- łyżka startego parmezanu
- cebula
- 30 dag mielonego mięsa
- marchewka
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka w proszku
- kilka kropli tabasco
- 30 dag kukurydzy konserwowej
- koperek
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, zgnieć z masłem, śmietaną, parmezanem. 2. Cebulę posiekaj, usmaż. Dodaj mięso mielone, startą marchewkę, 2 ząbki czosnku, przyprawy. Po usmażeniu dodaj kukurydzę. W naczyniu ułóż mięso mielone, a na nim piurèe. Zapiekaj 20 minut w temp. 180°C.