Reklama

Reklama

Obiad w 40 minut

Smaczne i proste w przygotowaniu dania.

Placki marchewkowe

Składniki

  • 4 marchewki
  • 3 duże ziemniaki
  • 1/2 małego selera
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • 5 łyżek mąki z ciecierzycy lub pszennej
  • łyżka siemienia lnianego
  • curry
  • mielona kolendra
  • kurkuma
  • imbir mielony
  • olej do smażenia
  • 4 łyżki śmietany 18 proc.
  • garść liści rukoli
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Reklama

1. Marchewkę i ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posól i odstaw. Odciśnij przy pomocy ściereczki lub na sitku. Seler obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach i dodaj do reszty warzyw. Cebulę i czosnek posiekaj drobno, wymieszaj z całością. Dodaj jajko, mąkę i mielone siemię lniane. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, dosyp mąki. Przypraw solą, pieprzem, curry, mieloną kolendrą, kurkumą oraz szczyptą imbiru. 

2. Na patelni rozgrzej olej. Przy pomocy łyżki nakładaj małe placuszki i smaż na złoty kolor. Usmażone osącz na ręczniku papierowym. Podawaj z kleksem śmietany i świeżą rukolą. 


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje