Obiad w 40 minut

Smaczne i proste w przygotowaniu dania.

Placuszki z marchewki
Placuszki z marchewki123RF/PICSEL

Placki marchewkowe

Sposób przygotowania

1. Marchewkę i ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posól i odstaw. Odciśnij przy pomocy ściereczki lub na sitku. Seler obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach i dodaj do reszty warzyw. Cebulę i czosnek posiekaj drobno, wymieszaj z całością. Dodaj jajko, mąkę i mielone siemię lniane. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, dosyp mąki. Przypraw solą, pieprzem, curry, mieloną kolendrą, kurkumą oraz szczyptą imbiru. 

2. Na patelni rozgrzej olej. Przy pomocy łyżki nakładaj małe placuszki i smaż na złoty kolor. Usmażone osącz na ręczniku papierowym. Podawaj z kleksem śmietany i świeżą rukolą. 

Genialny sposób na mięso mielone - warzywne kotletyInteria Kulinaria
Zupa dyniowa
Zupa dyniowa123RF/PICSEL

Zupa dyniowa

Sposób przygotowania

1. Cebulę, paprykę, czosnek i obraną marchewkę pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej i podsmaż warzywa, cały czas je mieszając. Dodaj starty imbir, zalej wodą i gotuj całość około 20 minut. 

2. Wrzuć obraną, pokrojoną dynię i ziemniaki. Przypraw solą, pieprzem, ostrą papryką, gotuj do miękkości. Zupę zmiksuj, podawaj z pestkami dyni, kleksem śmietany i listkami tymianku. 

Najlepszy przepis na zupę krem z dyniInteria Kulinaria
Szaszłyki
Szaszłyki123RF/PICSEL

Szaszłyki z dipem orzechowym

1. Patyczki namocz w zimnej wodzie. Kurczaka pokrój w długie pasy, ponacinaj, wkładaj paski papryki. 

2. Posyp przyprawami. Nabij na patyczki. Grilluj. Wymieszaj składniki dipa. Podawaj z szaszłykami. Dekoruj miętą. 

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas