Reklama

Reklama

Obiad z piekarnika

Te potrawy rozgrzeją i nasycą. Idealne na jesień!

Papryka faszerowana

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 4 czerwone i 4 żółte papryki
  • 3/4 szklanki ryżu
  • sól
  • olej
  • 2 cebule
  • 60 dag mięsa mielonego
  • pieprz
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

1. Z papryk odetnij czubki, oczyść. Ryż ugotuj w osolonym wrzątku. Rozgrzej olej i zeszklij posiekaną drobno jedną cebulę. Dodaj mięso mielone, przypraw solą i pieprzem. Smaż przez chwilę, dodaj koncentrat pomidorowy, przecier i przeciśnięty przez praskę czosnek . Duś ok. 10 minut i zdejmij z ognia. 

2. Mięso wymieszaj z ugotowanym ryżem. Wypełnij papryki i przykryj odkrojonymi wcześniej czubkami. Ułóż w wysokim garnku i zalej do połowy wodą. Dodaj łyżkę oleju, sól, pieprz i pozostałą cebulę pokrojoną w plastry. Duś pod przykryciem 30 minut. Papryki możesz też ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec 40 minut w temp. 180°C.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje