Reklama

Obiad z piekarnika

Te potrawy rozgrzeją i nasycą. Idealne na jesień!

Papryka faszerowana

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 4 czerwone i 4 żółte papryki
  • 3/4 szklanki ryżu
  • sól
  • olej
  • 2 cebule
  • 60 dag mięsa mielonego
  • pieprz
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

1. Z papryk odetnij czubki, oczyść. Ryż ugotuj w osolonym wrzątku. Rozgrzej olej i zeszklij posiekaną drobno jedną cebulę. Dodaj mięso mielone, przypraw solą i pieprzem. Smaż przez chwilę, dodaj koncentrat pomidorowy, przecier i przeciśnięty przez praskę czosnek . Duś ok. 10 minut i zdejmij z ognia. 

2. Mięso wymieszaj z ugotowanym ryżem. Wypełnij papryki i przykryj odkrojonymi wcześniej czubkami. Ułóż w wysokim garnku i zalej do połowy wodą. Dodaj łyżkę oleju, sól, pieprz i pozostałą cebulę pokrojoną w plastry. Duś pod przykryciem 30 minut. Papryki możesz też ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec 40 minut w temp. 180°C.

Reklama

Quiche z warzywami

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • pół kostki masła
  • żółtko
  • łyżka śmietany 18 proc.
  • sól

Składniki - farsz

  • 3 ziemniaki
  • sól
  • olej
  • cebula
  • czerwona papryka
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki śmietany 18 proc.
  • 10 dag sera żółtego
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiej, dodaj masło, żółtko, śmietanę i sól. Posiekaj i zagnieć ciasto. Wstaw do lodówki na 30 minut. Ziemniaki ugotuj, ostudź, obierz i pokrój. 

2. Rozgrzej olej i zrumień posiekaną cebulę. Dodaj pokrojoną paprykę, z alej wodą i duś do miękkości. W misce roztrzep jajka, dodaj śmietanę i starty na tarce ser żółty. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszaj z ziemniakami i papryką. Ciasto rozwałkuj i wyłóż w wysokiej formie. Ponakłuwaj widelcem. Piecz 10 minut w temp. 180°C. Wylej masę i ponownie wstaw do piekarnika na 35 minut.

Pieczony bakłażan

Czas przyrządzenia: około godziny
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 4 średnie bakłażany
  • sól
  • olej
  • 4 szalotki
  • 6 pieczarek
  • pomidorki koktajlowe
  • 1/2 papryczki chilli
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • kurkuma
  • łyżeczka cukru
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.
  • 8 dag sera żółtego

Sposób przygotowania

1. Bakłażany ponacinaj w kratkę, posól i odstaw. Zrumień posiekanymi szalotkami. Dodaj starte pieczarki. Gdy odparują, wrzuć posiekane pomidorki koktajlowe i papryczkę chilli. Przypraw solą, pieprzem, czosnkiem, kurkumą i cukrem. Duś. 

2. Dodaj śmietanę i pozostaw do wystygnięcia. Wymieszaj ze startym na tarce serem i wypełnij bakłażany. Piecz 30 minut w temp. 180°C. Posyp posiekaną natką pietruszki. 

Dobry Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy