Obiad z piekarnika
Te potrawy rozgrzeją i nasycą. Idealne na jesień!

Papryka faszerowana
Składniki
- 4 czerwone i 4 żółte papryki
- 3/4 szklanki ryżu
- sól
- olej
- 2 cebule
- 60 dag mięsa mielonego
- pieprz
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania
1. Z papryk odetnij czubki, oczyść. Ryż ugotuj w osolonym wrzątku. Rozgrzej olej i zeszklij posiekaną drobno jedną cebulę. Dodaj mięso mielone, przypraw solą i pieprzem. Smaż przez chwilę, dodaj koncentrat pomidorowy, przecier i przeciśnięty przez praskę czosnek . Duś ok. 10 minut i zdejmij z ognia. 2. Mięso wymieszaj z ugotowanym ryżem. Wypełnij papryki i przykryj odkrojonymi wcześniej czubkami. Ułóż w wysokim garnku i zalej do połowy wodą. Dodaj łyżkę oleju, sól, pieprz i pozostałą cebulę pokrojoną w plastry. Duś pod przykryciem 30 minut. Papryki możesz też ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec 40 minut w temp. 180°C.

Quiche z warzywami
Składniki
- 2 szklanki mąki
- pół kostki masła
- żółtko
- łyżka śmietany 18 proc.
- sól
- farsz
- 3 ziemniaki
- sól
- olej
- cebula
- czerwona papryka
- 5 jajek
- 3/4 szklanki śmietany 18 proc.
- 10 dag sera żółtego
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
1. Mąkę przesiej, dodaj masło, żółtko, śmietanę i sól. Posiekaj i zagnieć ciasto. Wstaw do lodówki na 30 minut. Ziemniaki ugotuj, ostudź, obierz i pokrój. 2. Rozgrzej olej i zrumień posiekaną cebulę. Dodaj pokrojoną paprykę, z alej wodą i duś do miękkości. W misce roztrzep jajka, dodaj śmietanę i starty na tarce ser żółty. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszaj z ziemniakami i papryką. Ciasto rozwałkuj i wyłóż w wysokiej formie. Ponakłuwaj widelcem. Piecz 10 minut w temp. 180°C. Wylej masę i ponownie wstaw do piekarnika na 35 minut.

Pieczony bakłażan
Składniki
- 4 średnie bakłażany
- sól
- olej
- 4 szalotki
- 6 pieczarek
- pomidorki koktajlowe
- 1/2 papryczki chilli
- pieprz
- czosnek granulowany
- kurkuma
- łyżeczka cukru
- 3 łyżki śmietany 18 proc.
- 8 dag sera żółtego
Sposób przygotowania
1. Bakłażany ponacinaj w kratkę, posól i odstaw. Zrumień posiekanymi szalotkami. Dodaj starte pieczarki. Gdy odparują, wrzuć posiekane pomidorki koktajlowe i papryczkę chilli. Przypraw solą, pieprzem, czosnkiem, kurkumą i cukrem. Duś. 2. Dodaj śmietanę i pozostaw do wystygnięcia. Wymieszaj ze startym na tarce serem i wypełnij bakłażany. Piecz 30 minut w temp. 180°C. Posyp posiekaną natką pietruszki.