Obiadowa ośmiornica
Składniki na 2 porcje. Czas: około 60 minut. Porcja: 380 kcal.
Suche drożdże rozpuść w 400 ml ciepłej wody. Mąkę wymieszaj z otrębami, szczyptą soli oraz łyżeczką cukru. Wlej wodę z drożdżami. Wymieszaj, wyrób ciasto. Odstaw na 30 min.
Obierz i posiekaj cebulę. Przygotuj po pół strąka zielonej i czerwonej papryki, usuń pestki. Miąższ poszatkuj. W rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju.
Wrzuć mięso mielone (np. z indyka). Oprósz je solą i pieprzem, smaż kilka minut, mieszając. Dodaj posiekaną cebulę, a po chwili papryki.
Kukurydzę i fasolkę osącz z zalewy, dodaj do mięsa. Pomidory sparz, obierz i drobno poszatkuj. Dodaj do rondla razem z fasolką i kukurydzą. Duś całość na małym ogniu 15 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto podziel na pół. Z jednej połowy uformuj 2 kule – korpusy ośmiornic. Z drugiej części zrób na stolnicy 8 długich wałeczków. Każdy przetnij na pół. Otrzymasz 16 macek.
Na blasze ułóż promieniście 8 macek. Po środku, tam gdzie ramiona się stykają, umieść kulkę, dociśnij. Tak samo zrób drugą ośmiornicę. Odstaw na 30 min. Piecz 25 min w 180 st. Odetnij wierzch chlebków, wydrąż miąższ, umieść danie.