Obiady kryzysowe

Kotlety "kryzysowe" dobrze sprawdzą się jako jarskie danie piątkowe
Kotlety "kryzysowe" dobrze sprawdzą się jako jarskie danie piątkowe123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula + 1 kopiasta łyżka masła do zeszklenia
  • 2 całe jajka do kotletów + 1 do obtaczania
  • bułka tarta do panierowania
  • dowolny tłuszcz do smażenia
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • dowolna zielenina
  • przyprawa do ziemniaków
Zupa w duchu "zero waste" pomoże "posprzątać" w lodówce
Zupa w duchu "zero waste" pomoże "posprzątać" w lodówce123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 udka z kurczaka
  • 5 pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 główki kapusty pekińskiej (małej)
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sól, pieprz
  • 1 suszona papryczka chilli
Niezapomniany smak z dzieciństwa!
Niezapomniany smak z dzieciństwa!INTERIA.PL

Składniki

  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2-3 kopiaste łyżki mąki, może być jaglana
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • pieprz ziołowy, sól do smaku
  • 2 łyżki majeranku
  • 1,5 l wody
  • dowolna zielenina
Obiad w wersji na słodko z pewnością przypadnie do gustu najmłodszym
Obiad w wersji na słodko z pewnością przypadnie do gustu najmłodszym123RF/PICSEL

Składniki

  • 1/2 op. makaronu (np. wstążki lub świderki)
  • 1 duży kubeczek jogurtu owocowego (np. truskawkowego)
  • opcjonalnie - świeże lub rozmrożone truskawki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego do dekoracji
Pożywny i sycący obiad z piekarnika
Pożywny i sycący obiad z piekarnika123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 jajka
  • 4 ziemniaki
  • 1-2 pietruszki
  • 1 seler
  • 1 niewielki kalafior
  • 1 większa marchewka
  • 500 ml mleka 3,2 proc.
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • dowolna zielenina do posypania
  • 300 g żółtego sera
Buraczki zasmażane - obiadowy smak dzieciństwaInteria KulinariaInteria Kulinaria
Tradycyjną wodzionkę można przygotować nawet wtedy, gdy lodówka świeci pustkami
Tradycyjną wodzionkę można przygotować nawet wtedy, gdy lodówka świeci pustkami123RF/PICSEL

Składniki

  • 2-3 kromki czerstwego chleba
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 łyżeczka smalcu (można zastąpić masłem)
  • sól, pieprz
  • zielenina do posypania
Propozycja dla miłośników słynnego ziemniaczano-cebulowego farszu
Propozycja dla miłośników słynnego ziemniaczano-cebulowego farszu123RF/PICSEL

Składniki

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 200 g sera twarogowego
  • 1-2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • bułka tarta do panierowania
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia
Poczciwa mortadela w wersji obiadowej zyskuje na walorach smakowych
Poczciwa mortadela w wersji obiadowej zyskuje na walorach smakowych123RF/PICSEL

Składniki

  • 400 g mortadeli (niekrojonej)
  • 1 całe jajko
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia
Sycąca i konkretna propozycja obiadowa
Sycąca i konkretna propozycja obiadowa123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 300 g boczku
  • 1 laska dowolnej kiełbasy
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, majeranek, papryka ostra lub słodka
  • olej
  • dowolna zielenina
Aromatyczne i bardzo oryginalne w smaku
Aromatyczne i bardzo oryginalne w smaku123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 puszki zielonego groszku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki (lub natka suszona)
  • 1 mała cebulka
  • 1 ugotowany ziemniak
  • 100 g twarogu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia
  • papryka słodka lub ostra (przyprawa)
  • sól, pieprz
Buraczki zasmażane - obiadowy smak dzieciństwaInteria KulinariaInteria Kulinaria
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?