Obowiązkowy dodatek do fasolki. Podkręci smak, uchroni przed rewolucją w żołądku

Konkretne, sycące i pożywne danie — oto fasolka po bretońsku
Konkretne, sycące i pożywne danie — oto fasolka po bretońsku123RF/PICSEL

Skąd pochodzi fasolka po bretońsku?

Fasolka po bretońsku to danie z długą historią
Fasolka po bretońsku to danie z długą historią123RF/PICSEL

Jak zrobić fasolkę po bretońsku? Od czego zacząć?

Przyprawy do fasolki po bretońsku

Zobacz również:

    Przepis na fasolkę po bretońsku z kiełbasą

    • 500 g białej fasoli,
    • 400 g kiełbasy,
    • 250 g wędzonego boczku,
    • 500 ml passaty pomidorowej,
    • 4 łyżki przecieru pomidorowego,
    • 2 cebule,
    • 3-4 ząbki czosnku,
    • 1 płaska łyżeczka cukru,
    • przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżka majeranku, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka soli.
    Fasolka po bretońsku — zobacz, jak zrobić ją krok po kroku
    Fasolka po bretońsku — zobacz, jak zrobić ją krok po kroku123RF/PICSEL
    1. Fasolę wsyp do garnka, zalej wodą i odstaw na 12 godzin. Po upływie tego czasu, strączki przełóż na sitko i płucz pod bieżącą wodą. Ponownie przesyp je do garnka, zalej litrem zimnej wody i rozpocznij gotowanie na małym ogniu pod przykryciem. Zajmie to około 1,5 godziny. Do naczynia z fasolą dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie.
    2. W tym czasie obierz i posiekaj cebulę oraz czosnek.
    3. Z boczku odetnij skórę i pokrój w niewielką kostkę. Podsmaż go na patelni, aż do wytopienia tłuszczu i zarumienienia się mięsa. Dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę.
    4. Po kilku minutach do mięsa dorzuć cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj czosnek.
    5. Zawartość patelni połącz z ugotowaną fasolą i wymieszaj. Dodaj passatę, przecier pomidorowy, cukier, majeranek, paprykę, pieprz i sól. Wymieszaj i gotuj całość na małym ogniu przez 10-12 minut. Gotowe!

    Dlaczego warto jeść fasolkę po bretońsku?

    Kto nie powinien jeść fasolki?

    Jak zrobić fasolkę po prowansalsku?Interia Kulinaria
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?