Leczo po francusku, czyli przepis na ratatuj. Jedz, by zgubić oponkę z brzucha

Sprawdzony przepis na ratatouille ubarwi twój jadłospis
Sprawdzony przepis na ratatouille ubarwi twój jadłospis123RF/PICSEL

Smaczna historia, czyli czym jest ratatuj?

Umyj warzywa i owoce w ten sposób. Pozbędziesz się szkodliwej chemiiInteria.tv

Jakie warzywa na ratatuj nadają się najlepiej?

Patent szefów kuchni na wyborny ratatuj

Niektórzy kucharze decydują się na zrobienie ratatouille w formie pieczonej
Niektórzy kucharze decydują się na zrobienie ratatouille w formie pieczonej123RF/PICSEL

Ratatouille - przepis krok po kroku

  • 6 pomidorów,
  • 3 małe cukinie,
  • 3 małe cebule,
  • 1 duży bakłażan lub 2 małe,
  • 1 papryka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • kilka łyżek oliwy z oliwek do smażenia,
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie.

Dlaczego warto jeść ratatouille?

  • Rozkładając ratatuj na czynniki pierwsze, należy podkreślić istotną rolę bakłażana jako źródła błonnika pokarmowego, niezbędnego dla zdrowia jelit i sprawnej przemiany materii.
  • Z kolei cukinia bogata jest w antyoksydanty oraz pektyny, sprzyjające obniżaniu poziomu cholesterolu.
  • Włączenie papryki do jadłospisu pomoże zapanować nad nadmiernym apetytem i przyspieszy spalanie tłuszczu. Jej jedzenie sprzyja utrzymaniu w zdrowiu serca - naszego najważniejszego mięśnia.
  • Czosnek od lat nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Nie tylko poprawia smak dań, ale pomaga zwalczać infekcje, a także chronić organizm przed chorobotwórczymi drobnoustrojami.
  • Poczciwa cebula zwykle jest traktowana w kategoriach przypraw do posiłków, ale jej wyrazisty smak nie jest jedyną zaletą. Związki siarki, których w cebuli nie brakuje, działają bakteriobójczo, przeciwcukrzycowo i przeciwnowotworowo.