Leczo po francusku, czyli przepis na ratatuj. Jedz, by zgubić oponkę z brzucha
Danie ratatuj to prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników warzyw. Przypomina nieco swojskie leczo, ale receptura skrywa pewien sekret, dzięki któremu wszystkie składniki zachowują swoje najcenniejsze walory. Prezentujemy przepis na ratatuj, czyli kolorowy i wegetariański gulasz rodem z francuskich książek kucharskich. Będzie pysznie!
Spis treści:
Smaczna historia, czyli czym jest ratatuj?
To spolszczona nazwa wywodzącego się z francuskiej Prowansji dania ratatouille. Za dokładne miejsce jej pochodzenia uznaje się Niceę, choć podobnie potrawki warzywne znaleźć można także w innych krajach śródziemnomorskich, w tym w Hiszpanii, Grecji czy we Włoszech. Ratatuj to jarskie danie przywołujące polskim smakoszom na myśl leczo.
Według najpopularniejszej wersji historii tłumaczącej pochodzenie potrawy, był to specjał rolników, którzy szukali sposobu na wykorzystanie nadwyżki swoich plonów. Pierwowzór dania miał składać się przede wszystkim z pomidorów, cebuli oraz cukinii. Z biegiem czasu recepturę urozmaicano, a współcześnie wśród produktów na ratatuj nie może zabraknąć także bakłażana oraz papryki.
Jakie warzywa na ratatuj nadają się najlepiej?
Jak zawsze do gotowania wybierać należy składniki najlepszej jakości - w tym przypadku dorodne warzywa. Szczególnej uwagi wymagają cukinia i bakłażan. W przepisie na ratatuj najlepiej sprawdzą się młode, niewyrośnięte okazy. Charakteryzują się miękką skórką, więc nie będzie konieczności obierania warzyw. Po dokładnym umyciu właśnie takie kawałki będą wyglądać w potrawie najbardziej apetycznie.
Patent szefów kuchni na wyborny ratatuj
Zanim przejdziemy do sposobu przygotowania, wyjaśnimy trik, który dla niektórych może wydawać się zbędnym zawracaniem patelni. Myśląc o ratatuj jako o gulaszu warzywnym, pewnie spodziewasz się, że wszystkie warzywa wylądują w garnku w jednym momencie. Nie tym razem! Zaleca się smażyć je osobno, aby każdy rodzaj zachował własny smak, aromat i kształt, dzięki czemu danie zapewni bogatsze doznania. Wypróbuj ten patent, a na pewno zauważysz (i wyczujesz) różnicę.
Ratatouille - przepis krok po kroku
Wszystko wskazuje na to, że czas zabrać się do pracy. Ratatuj to prosta, ale pyszna potrawa, którą można serwować jako danie główne lub jako dodatek.
Potrzebne składniki:
- 6 pomidorów,
- 3 małe cukinie,
- 3 małe cebule,
- 1 duży bakłażan lub 2 małe,
- 1 papryka,
- 4 ząbki czosnku,
- kilka łyżek oliwy z oliwek do smażenia,
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie.
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyj. Cukinię, bakłażana i cebulę pokrój w plastry, resztę warzyw w dużą kostkę. Na szerokiej i głębokiej patelni rozgrzej oliwę i smaż kolejno: bakłażana, cukinię, paprykę i cebulę. Gdy zmiękną, odłóż je do osobnego naczynia. Gdy wszystkie będą gotowe, przełóż je ponownie na patelnię, dodaj pomidory, rozdrobniony czosnek oraz przyprawy. Duś na małym ogniu przez trzy kwadranse, co jakiś czas mieszając.
Dlaczego warto jeść ratatouille?
Szukasz pomysłu na smaczne, ale niskokaloryczne potrawy? Zależy ci na tym, aby nieco zmniejszyć masę ciała? Dzięki takiemu specjałowi zapomnisz, że jesteś na diecie! Ratatuj to same warzywa z odrobiną oliwy, więc danie jest sprzymierzeńcem wszystkich osób znudzonych już ciągłymi wyrzeczeniami i mało urozmaiconym jadłospisem.
Do właściwości ratatuj dochodzą także witaminy i składniki mineralne obecne w warzywach. W pomidorach znajdziemy likopen - substancję, która działa ochronnie na układ krążenia. Co ważne, przyswajalność tego naturalnego barwnika rośnie po obróbce termicznej, więc ratatuj to świetny pomysł na wartościowe podanie pomidorów. Warzywa obecne w składzie potrawy to skarbnica witaminy C, która sprzyja odporności i kondycji skóry.
- Rozkładając ratatuj na czynniki pierwsze, należy podkreślić istotną rolę bakłażana jako źródła błonnika pokarmowego, niezbędnego dla zdrowia jelit i sprawnej przemiany materii.
- Z kolei cukinia bogata jest w antyoksydanty oraz pektyny, sprzyjające obniżaniu poziomu cholesterolu.
- Włączenie papryki do jadłospisu pomoże zapanować nad nadmiernym apetytem i przyspieszy spalanie tłuszczu. Jej jedzenie sprzyja utrzymaniu w zdrowiu serca - naszego najważniejszego mięśnia.
- Czosnek od lat nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Nie tylko poprawia smak dań, ale pomaga zwalczać infekcje, a także chronić organizm przed chorobotwórczymi drobnoustrojami.
- Poczciwa cebula zwykle jest traktowana w kategoriach przypraw do posiłków, ale jej wyrazisty smak nie jest jedyną zaletą. Związki siarki, których w cebuli nie brakuje, działają bakteriobójczo, przeciwcukrzycowo i przeciwnowotworowo.
Polecamy: