Od razu smaż na dwie patelnie. Alternatywa dla tradycyjnych racuchów

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Placuszki serowe idealnie komponują się np. z sosem truskawkowym
Placuszki serowe idealnie komponują się np. z sosem truskawkowym123RF/PICSEL

Sposób na szybki deser. Placuszki sercwe z patelni 

  • Ubijając białka z solą, ważne jest, aby nie przebić ich zbyt mocno, ponieważ mogą stać się suche i trudne do wymieszania z masą serową. Ubijaj je na sztywno, ale z wyczuciem - wystarczy, że będą dobrze napowietrzone, aby placuszki były puszyste. Zbyt mocno ubite białka mogą również powodować, że placuszki będą się rozpadać przy smażeniu.
  • Kiedy dodasz ubite białka do masy serowej, staraj się delikatnie je wymieszać łyżką lub szpatułką. Zbyt mocne mieszanie może sprawić, że masa stanie się gęsta, a placuszki będą cięższe.
  • Pamiętaj również, że smażenie na zbyt gorącej patelni może spalić zewnętrzną część placuszków, a jednocześnie nie usmażyć ich w środku.
  • Placuszki mogą wchłaniać dużo tłuszczu, dlatego ważne jest, by używać odpowiedniej ilości masła i smażyć je na umiarkowanym ogniu. Po usmażeniu odsącz je na ręcznikach papierowych.
Placuszki serowe
Placuszki serowe123RF/PICSEL

Składniki na placuszki serowe

  • 300 g sera białego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2½ łyżki mąki 
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • masło klarowane do smażenia
  • truskawki
  • sos truskawkowy z sokiem malinowym
„Ewa gotuje”: Placuszki serowe z patelniPolsatPolsat

Jak przygotować placuszki serowe? 

  1. Ser przełożyć do miski. Posłodzić. 
  2. Dosypać mąkę, przyprawić cynamonem. 
  3. Dodać żółtka i wszystko rozdrobnić widelcem. 
  4. Białka ubić z solą. 
  5. Przełożyć do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 
  6. Na patelni rozgrzać masło i usmażyć na nim serowe placuszki (najlepiej wychodzą formowane za pomocą 2 łyżek). 
  7. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. 
  8. Podawać z truskawkami i sosem truskawkowym (owoce wystarczy zmiksować z sokiem malinowym).