Szybki obiad? Placki z cebuli według przepisu Ewy Wachowicz. Domownicy poproszą o dokładkę
Szukasz pomysłu na szybki i smaczny obiad? Potrzebujesz trzy duże cebule, kilka przypraw i chwilę na ich usmażenie. Przepis krok po kroku na cebulowe placuszki przedstawiła w programie "Ewa Gotuje" Ewa Wachowicz.
Placki z cebuli? Czemu nie. Jeśli nie macie za dużo czasu, a chcecie przygotować coś oryginalnego w smaku, to właśnie propozycja dla was. Przepis na to proste danie zdradziła Ewa Wachowicz. Jak podkreśliła prowadząca program "Ewa Gotuje"- ważne jest, aby po starciu i doprawieniu, odstawić cebulę na 10-15 minut, by się zamarynowała. - Takie placuszki są wtedy po prostu smaczniejsze - przyznała. Na co jeszcze zwrócić uwagę? Na konsystencję cebulowego ciasta. Jeśli podane w przepisie cztery łyżki mąki nie wystarczą na uzyskanie tej idealnej, to spokojnie możemy dodać jeszcze jedną. Pamiętajmy przed podaniem, aby odsączyć placki z tłuszczu. - Najlepiej smakują na ciepło, podane z kleksem kwaśnej śmietany albo jogurtu - zapewniła Ewa Wachowicz.
Sprawdź także: Przepisy Ewy Wachowicz z programu "Ewa Gotuje"
Placki z cebuli - składniki
- 3 duże cebule
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
- koperek
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- 1 ząbek czosnku
- masło klarowane do smażenia
Placki z cebuli - przygotowanie
- Cebule obrać i posiekać w drobną kostkę.
- Przełożyć do miski, doprawić cukrem, solą i pieprzem.
- Wymieszać i odstawić na 10-15 minut.
- Dodać posiekany koperek.
- Wybić jajka.
- Wsypać mąkę.
- Przecisnąć ząbek czosnku.
- Dobrze wymieszać.
- Porcjami usmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym maśle (tak samo jak placki ziemniaczane).
- Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Poddawać z kleksem kwaśnej śmietany lub gęstym jogurtem oraz plasterkiem kiełbasy z pstrąga.
Przepis na: Placki ziemniaczane babci Helenki