Szybki obiad? Placki z cebuli według przepisu Ewy Wachowicz. Domownicy poproszą o dokładkę

Placki cebulowe według przepisu Ewy Wachowicz
Placki cebulowe według przepisu Ewy WachowiczPolsat
Placki z cebuli
Placki z cebuli Polsat

Placki z cebuli - składniki 

  • 3 duże cebule
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
  • koperek
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 1 ząbek czosnku
  • masło klarowane do smażenia

Placki z cebuli - przygotowanie 

„Ewa gotuje”: Placki z cebuliPolsat
  1. Cebule obrać i posiekać w drobną kostkę. 
  2. Przełożyć do miski, doprawić cukrem, solą i pieprzem. 
  3. Wymieszać i odstawić na 10-15 minut. 
  4. Dodać posiekany koperek. 
  5. Wybić jajka. 
  6. Wsypać mąkę. 
  7. Przecisnąć ząbek czosnku. 
  8. Dobrze wymieszać. 
  9. Porcjami usmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym maśle (tak samo jak placki ziemniaczane). 
  10. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. 
  11. Poddawać z kleksem kwaśnej śmietany lub gęstym jogurtem oraz plasterkiem kiełbasy z pstrąga.