Szybki obiad? Placki z cebuli według przepisu Ewy Wachowicz. Domownicy poproszą o dokładkę

Szukasz pomysłu na szybki i smaczny obiad? Potrzebujesz trzy duże cebule, kilka przypraw i chwilę na ich usmażenie. Przepis krok po kroku na cebulowe placuszki przedstawiła w programie "Ewa Gotuje" Ewa Wachowicz.

Placki cebulowe według przepisu Ewy Wachowicz
Placki cebulowe według przepisu Ewy WachowiczPolsat

Placki z cebuli? Czemu nie. Jeśli nie macie za dużo czasu, a chcecie przygotować coś oryginalnego w smaku, to właśnie propozycja dla was. Przepis na to proste danie zdradziła Ewa Wachowicz. Jak podkreśliła prowadząca program "Ewa Gotuje"-  ważne jest, aby po starciu i doprawieniu, odstawić cebulę na 10-15 minut, by się zamarynowała. - Takie placuszki są wtedy po prostu smaczniejsze - przyznała. Na co jeszcze zwrócić uwagę? Na konsystencję cebulowego ciasta. Jeśli podane w przepisie cztery łyżki mąki nie wystarczą na uzyskanie tej idealnej, to spokojnie możemy dodać jeszcze jedną. Pamiętajmy przed podaniem, aby odsączyć placki z tłuszczu. - Najlepiej smakują na ciepło, podane z kleksem kwaśnej śmietany albo jogurtu - zapewniła Ewa Wachowicz.

Placki z cebuli
Placki z cebuli Polsat

Placki z cebuli - składniki

  • 3 duże cebule
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
  • koperek
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 1 ząbek czosnku
  • masło klarowane do smażenia

Placki z cebuli - przygotowanie

„Ewa gotuje”: Placki z cebuliPolsat
  1. Cebule obrać i posiekać w drobną kostkę. 
  2. Przełożyć do miski, doprawić cukrem, solą i pieprzem. 
  3. Wymieszać i odstawić na 10-15 minut. 
  4. Dodać posiekany koperek. 
  5. Wybić jajka. 
  6. Wsypać mąkę. 
  7. Przecisnąć ząbek czosnku. 
  8. Dobrze wymieszać. 
  9. Porcjami usmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym maśle (tak samo jak placki ziemniaczane). 
  10. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. 
  11. Poddawać z kleksem kwaśnej śmietany lub gęstym jogurtem oraz plasterkiem kiełbasy z pstrąga.
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas