Naje się nimi cała rodzina. Tradycyjny przysmak najlepiej smakuje zimą

Smaczne, sycące i aromatyczne – właśnie takie są szpekuchy, czyli rodzaj pieczonych pierogów, które ogromną popularnością cieszą się na Litwie. Jaki farsz powinien znajdować się w takich pierożkach i czy można je w prosty sposób przygotować w zaciszu własnego domu?

Jak przygotować pierożki z farszem ze słoniny i boczku?
Jak przygotować pierożki z farszem ze słoniny i boczku?123RF/PICSEL

Czym są szpekuchy?

Szpekuchy to pieczone pierogi z ciasta drożdżowego, które w klasycznej wersji wypełnia się słoniną. Danie prawdopodobnie wywodzi się z Niemiec, ale szczególną popularność zyskało na Litwie, gdzie najczęściej serwuje się je z czerwonym barszczem.

Szpekuchy poddaje się obróbce termicznej w formie pieczenia i wówczas ciasto posmarowane jajkiem, charakteryzuje złocistym kolorem, idealną chrupkością i odpowiednio roztopioną słoniną, którą opcjonalnie można zastąpić boczkiem.

Takie pierożki lub jak kto woli bułeczki, mogą stanowić doskonałą przekąskę na ciepło, ale z powodzeniem możemy podawać je jako dodatek do różnego rodzaju zup.

Szpekuchy - składniki

Do przygotowania pierożków potrzebujemy następujących składników:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 szklanka ciepłego mleka,
  • 2 żółtka,
  • 35 g świeżych drożdży,
  • 80 g masła,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 300 g wędzonego boczku,
  • 200 g świeżej lub wędzonej słoniny,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • pół łyżeczki mielonego kminku,
  • sól i pieprz.

Szpekuchy - przepis

Do naczynia przekładamy drożdże, wlewamy ciepłe mleko, jedną łyżkę cukru i dwie łyżki mąki. Z tych składników robimy rozczyn, przykrywamy naczynie i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie dodajemy żółtka, masło w temperaturze pokojowej, sól i mąkę, a następnie wyrabiamy ciasto na pierożki.

Gdy ciasto jest odpowiednio wyrobione, przykrywamy je czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto należy dokładnie rozwałkować, ale powinno być ono odrobinę grubsze niż w przypadku ciasta do klasycznych pierogów. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki.

Czas na przygotowanie farszu. Słoninę kroimy w małą kostkę i topimy na patelni na średniej mocy palnika. Roztopiony tłuszcz ostrożnie przelewamy do innego naczynia. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Następnie dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, a kiedy cebula się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i mielonym kminkiem.

Farsz nakładamy na wycięte z ciasta krążki i zlepiamy od góry. Tak przygotowane pierożki delikatnie smarujemy rozbełtanym jajkiem.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez ok. 20 minut do momentu, aż ciasto ładnie się zarumieni.

Ewa gotuje”: Pierogi z suszonymi śliwkamiPolsat