Naje się nimi cała rodzina. Tradycyjny przysmak najlepiej smakuje zimą

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Jak przygotować pierożki z farszem ze słoniny i boczku?
Jak przygotować pierożki z farszem ze słoniny i boczku?123RF/PICSEL

Czym są szpekuchy?

Szpekuchy - składniki

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 szklanka ciepłego mleka,
  • 2 żółtka,
  • 35 g świeżych drożdży,
  • 80 g masła,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 300 g wędzonego boczku,
  • 200 g świeżej lub wędzonej słoniny,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • pół łyżeczki mielonego kminku,
  • sól i pieprz.

Szpekuchy - przepis

Ewa gotuje”: Pierogi z suszonymi śliwkamiPolsatPolsat
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?