Naje się nimi cała rodzina. Tradycyjny przysmak najlepiej smakuje zimą
Smaczne, sycące i aromatyczne – właśnie takie są szpekuchy, czyli rodzaj pieczonych pierogów, które ogromną popularnością cieszą się na Litwie. Jaki farsz powinien znajdować się w takich pierożkach i czy można je w prosty sposób przygotować w zaciszu własnego domu?
Czym są szpekuchy?
Szpekuchy to pieczone pierogi z ciasta drożdżowego, które w klasycznej wersji wypełnia się słoniną. Danie prawdopodobnie wywodzi się z Niemiec, ale szczególną popularność zyskało na Litwie, gdzie najczęściej serwuje się je z czerwonym barszczem.
Szpekuchy poddaje się obróbce termicznej w formie pieczenia i wówczas ciasto posmarowane jajkiem, charakteryzuje złocistym kolorem, idealną chrupkością i odpowiednio roztopioną słoniną, którą opcjonalnie można zastąpić boczkiem.
Takie pierożki lub jak kto woli bułeczki, mogą stanowić doskonałą przekąskę na ciepło, ale z powodzeniem możemy podawać je jako dodatek do różnego rodzaju zup.
Szpekuchy - składniki
Do przygotowania pierożków potrzebujemy następujących składników:
- 500 g mąki pszennej,
- 1 szklanka ciepłego mleka,
- 2 żółtka,
- 35 g świeżych drożdży,
- 80 g masła,
- 1 łyżka cukru,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 300 g wędzonego boczku,
- 200 g świeżej lub wędzonej słoniny,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka majeranku,
- pół łyżeczki mielonego kminku,
- sól i pieprz.
Szpekuchy - przepis
Do naczynia przekładamy drożdże, wlewamy ciepłe mleko, jedną łyżkę cukru i dwie łyżki mąki. Z tych składników robimy rozczyn, przykrywamy naczynie i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie dodajemy żółtka, masło w temperaturze pokojowej, sól i mąkę, a następnie wyrabiamy ciasto na pierożki.
Gdy ciasto jest odpowiednio wyrobione, przykrywamy je czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto należy dokładnie rozwałkować, ale powinno być ono odrobinę grubsze niż w przypadku ciasta do klasycznych pierogów. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki.
Czas na przygotowanie farszu. Słoninę kroimy w małą kostkę i topimy na patelni na średniej mocy palnika. Roztopiony tłuszcz ostrożnie przelewamy do innego naczynia. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Następnie dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, a kiedy cebula się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i mielonym kminkiem.
Farsz nakładamy na wycięte z ciasta krążki i zlepiamy od góry. Tak przygotowane pierożki delikatnie smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez ok. 20 minut do momentu, aż ciasto ładnie się zarumieni.