Odchudzające zioła i przyprawy, które pomogą poprawić sylwetkę

Żyjemy w czasach, w których wiele osób marzy o pięknej sylwetce, a przy okazji chce zadbać o swoje zdrowie. Jeśli i tobie na tym zależy, pamiętaj, że pozytywnego efektu nie osiągniesz katując się rygorystycznymi dietami i katorżniczymi ćwiczeniami. Lepiej dbać o swoją sylwetkę i zdrowie w umiejętny sposób, na przykład włączając do diety zdrowe produkty, które usprawnią przemianę materii i pomogą spalić kalorie. W tej grupie znajduje się kilka rodzajów ziół oraz przypraw, które wykazują działanie odchudzające. Oto one.

article cover
©123RF/PICSEL

Biała morwa

©123RF/PICSEL

Biała morwa to jeden z odchudzających hitów. Dlaczego pomaga spalać tkankę tłuszczową? Zawarte w niej związki zmniejszają przyswajanie węglowodanów, jednocześnie ograniczając odkładanie się tkanki tłuszczowej. Ponadto, biała morwa może pomóc zbić cholesterol, a także działa przeciwzapalnie. Warto wiedzieć również, że regularnie stosując białą morwę zmniejszamy łaknienie, w szczególności na słodycze. Cenną informacją jest również fakt, że każdy element białej morwy jest jadalny.

Bazylia

Przyszedł czas na bazylię, czyli zioło, które stosujemy do sałatek oraz dań włoskich. Bazylia wykazuje działanie przeciwzapalne, może zatem pomóc przy wielu dolegliwościach. Ale zajmijmy się odchudzającym działaniem bazylii. Olejki eteryczne zawarte w niej łagodzą skurcze jelit, a także zapobiegają wzdęciom. Dlatego, bazylię najlepiej dodawać do potraw, które mogą wydymać nasz brzuch. Mowa oczywiście głównie o daniach tłustych i ciężkostrawnych. Warto również dodawać bazylię do wysokokalorycznych serów.

Mięta

©123RF/PICSEL

Kolejne zioło, które może pomóc nam zrzucić zbędne kilogramy, to mięta. Jeśli zjedliśmy zbyt obfity posiłek, szklanka mięty będzie jak znalazł. Dlaczego? Ponieważ mięta pobudza do pracy jelita. Ponadto, olejki zawarte w mięcie stymulują wydzielania soków żołądkowych, dzięki czemu lepiej trawimy jedzenie. Ponadto, mięta zmniejsza apetyt na słodycze.

Mniszek

Również mniszek lekarski może pomóc nam w odchudzaniu, dlatego napar z tego zioła powinien znaleźć się w jadłospisie osób, które dbają o swoją sylwetkę lub chcą zrzucić zbędne kilogramy. Ponadto, napar z mniszka pomoże usunąć z organizmu toksyny, usprawnić pracę wątroby, a także ustabilizować poziom cukru we krwi. Jak przyrządzić napar? Łyżeczkę mniszka lekarskiego zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy, by całość się zaparzyła.

Pokrzywa

©123RF/PICSEL

Kolejne zioło dobroczynnie wpływające na nasz układ trawienny to pokrzywa, która działa moczopędnie, zatem pomaga pozbyć się z organizmu nadmiaru wody. Ponadto, pokrzywa wspomaga przemianę materii i wspomaga organizm w walce z cukrzycą.

Tymianek

Z kolei tymianek doskonale wpływa na żołądek i wspomaga trawienie. Warto dodawać go do potraw serwowanych na przyjęciach rodzinnych, by nasi goście nie odczuwali dokuczliwych objawów. Tymianek możemy stosować w wersji świeżej i suszonej. To zioło bardzo aromatyczne, dlatego nada potrawom wyjątkowego zapachu. Świetnie sprawdza się jako dodatek do ryb, dań mięsnych oraz dziczyzny.

Chrzan

art
©123RF/PICSEL

Do tłustych potraw warto dodawać również chrzan, który ułatwi ich trawienie. Im chrzan świeższy, tym lepiej działa, dlatego najlepiej kupować świeży korzeń. Następnie wystarczy go umyć, zetrzeć i dodać do potrawy.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas