Ogórki małosolne "na sucho". Ekspresowy przepis bez zalewy

Zazwyczaj przygotowujemy je w słoikach lub glinianym naczyniu i czekamy kilka dni. Ogórki małosolne "na sucho" będą gotowe już po kilku godzinach w… woreczku strunowym. Jak to możliwe?

Ogórki małosolne z tego przepisu będą aromatyczne i chrupiące
Ogórki małosolne z tego przepisu będą aromatyczne i chrupiące123RF/PICSEL

Ogórki to bez wątpienia jedno z ulubionych warzyw Polaków. Jemy je na różne sposoby – w sałatkach, kiszone, na kanapkach, w zupie i można tak jeszcze długo wymieniać. Są łatwo dostępne, świeże, a w sezonie dość tanie.

Powinniśmy sięgać po nie jak najczęściej, bo są bogate w witaminy i substancje odżywcze. Regulują ciśnienie krwi, usuwają toksyny, wykazują działanie antyrakowe, sprzyjają utracie wagi. Korzyści jest bez liku – tak samo, jak domowych przetworów, które możemy z nich przygotować.

Choć ogórek kiszony to niekwestionowany król polskich stołów, równie wielu fanów mają te warzywa w formie małosolnej. Tradycyjny przepis zna chyba każdy, jednak można zrobić je jeszcze inaczej. Coraz większą furorę robi receptura na ogórki małosolne "na sucho", czyli bez zalewy. A nawet słoika czy glinianego naczynia.

Ogórki, a także przetwory z nich, to przepis na zdrowie
Ogórki, a także przetwory z nich, to przepis na zdrowie123RF/PICSEL

Ogórki małosolne "na sucho" bez zalewy

Składniki nie różnią się od tradycyjnego przepisu na ogórki małosolne, ale nowością jest wykorzystanie woreczka strunowego, który można szczelnie zamknąć.

Do środka wkładamy umyte ogórki z odciętymi końcówkami. Następnie obrany i pokrojony na mniejsze cząstki chrzan, całe ząbki czosnku, gałązkę kopru, łyżkę ziaren gorczycy i soli kamiennej do przetworów. To wszystko – teraz wystarczy już tylko zamknąć woreczek, pozbywając się ze środka jak najwięcej powietrza.

Powstałym pakunkiem potrząsamy, aby sól i inne składniki równomiernie się rozłożyły. Zalewa nie jest konieczne, bo pozbawione końcówek ogórki w kontakcie z solą "puszczą" wodę.

Ogórki "na sucho" odłóż do lodówki na kila godzin. Później warto je wyciągnąć i pozostawić na podobny czas w temperaturze pokojowej. Będą gotowe do zjedzenia już tego samego dnia. Po otwarciu ponownie przechowuj w lodówce.

"Ewa gotuje": Krem z kiszonych ogórkówPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas