Ogórki małosolne "na sucho". Ekspresowy przepis bez zalewy
Zazwyczaj przygotowujemy je w słoikach lub glinianym naczyniu i czekamy kilka dni. Ogórki małosolne "na sucho" będą gotowe już po kilku godzinach w… woreczku strunowym. Jak to możliwe?

Ogórki to bez wątpienia jedno z ulubionych warzyw Polaków. Jemy je na różne sposoby – w sałatkach, kiszone, na kanapkach, w zupie i można tak jeszcze długo wymieniać. Są łatwo dostępne, świeże, a w sezonie dość tanie.
Powinniśmy sięgać po nie jak najczęściej, bo są bogate w witaminy i substancje odżywcze. Regulują ciśnienie krwi, usuwają toksyny, wykazują działanie antyrakowe, sprzyjają utracie wagi. Korzyści jest bez liku – tak samo, jak domowych przetworów, które możemy z nich przygotować.
Zobacz również: Przetwory z ogórków. Najlepsze przepisy siostry Anastazji
Choć ogórek kiszony to niekwestionowany król polskich stołów, równie wielu fanów mają te warzywa w formie małosolnej. Tradycyjny przepis zna chyba każdy, jednak można zrobić je jeszcze inaczej. Coraz większą furorę robi receptura na ogórki małosolne "na sucho", czyli bez zalewy. A nawet słoika czy glinianego naczynia.

Ogórki małosolne "na sucho" bez zalewy
Składniki
- 1 kilogram ogórków gruntowych
- korzeń chrzanu
- kilka ząbków czosnku
- gałązka kopru
- łyżka ziaren gorczycy
- łyżka soli kamiennej
Składniki nie różnią się od tradycyjnego przepisu na ogórki małosolne, ale nowością jest wykorzystanie woreczka strunowego, który można szczelnie zamknąć.
Zobacz również: Magda Gessler ostrzega! Tego nie dodawaj do sałatki jarzynowej
Do środka wkładamy umyte ogórki z odciętymi końcówkami. Następnie obrany i pokrojony na mniejsze cząstki chrzan, całe ząbki czosnku, gałązkę kopru, łyżkę ziaren gorczycy i soli kamiennej do przetworów. To wszystko – teraz wystarczy już tylko zamknąć woreczek, pozbywając się ze środka jak najwięcej powietrza.
Powstałym pakunkiem potrząsamy, aby sól i inne składniki równomiernie się rozłożyły. Zalewa nie jest konieczne, bo pozbawione końcówek ogórki w kontakcie z solą "puszczą" wodę.
Ogórki "na sucho" odłóż do lodówki na kila godzin. Później warto je wyciągnąć i pozostawić na podobny czas w temperaturze pokojowej. Będą gotowe do zjedzenia już tego samego dnia. Po otwarciu ponownie przechowuj w lodówce.
Zobacz również: Tak tłucze ziemniaki szefowa kuchni. Idealne puree w 5 krokach