Reklama

Reklama

Przetwory z ogórków. Najlepsze przepisy siostry Anastazji

Ogórki kiszone czy ogórki konserwowe to świetny pomysł na domowe przetwory. Zastanawiasz się, jak je zrobić, by były najsmaczniejsze? Oto najlepsze przepisy na ogórki kiszone siostry Anastazji - dzieli się nimi w swojej książce "153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji".

Jak kisić ogórki? Kiedy kisić ogórki? Dlaczego ogórki kiszone miękną? Dobry przepis na ogórki kiszone czy ogórki konserwowe co roku jest poszukiwany przez osoby, które chcą spróbować swoich sił w wykonaniu domowych przetworów z ogórków. Kiszenie ogórków nie jest trudne - wystarczy pamiętać o kilku złotych zasadach.

Mogą w tym pomóc sprawdzone przepisy na ogórki s. Anastazji, dzięki którym przygotujesz nie tylko najsmaczniejsze ogórki kiszone, ale i konserwowe w kilku wersjach, sałatkę z ogórków, pikle czy przecier ogórkowy.

Ogórki kiszone

Wersja I 

Reklama

Składniki

  • ogórki
  • czosnek
  • koper
  • chrzan

Składniki - zalewa

  • 1 l przegotowanej wody (zimnej)
  • 1 łyżka soli

Ogórki kiszone - jak zrobić?

Ogórki i koper - umyć. Czosnek, chrzan obrać i rozdrobnić. Ogórki układać w słoikach pionowo, jaśniejszym końcem do góry. Do każdego słoika dodać 2 ząbki czosnku, 3 kawałki chrzanu, niedużą gałązkę kopru. Można również dołożyć 1-2 liście wiśni, czarnej porzeczki lub liść dębu. Zalać słoje z ogórkami z i m n ą zalewą, dobrze zakręcić i odstawić do ukiszenia.

Wersja II 

Składniki

  • ogórki
  • czosnek
  • koper
  • chrzan

Składniki - zalewa

  • 1 l przegotowanej wody
  • 1 łyżka soli

Ogórki kiszone - przepis

Ogórki i koper - umyć. Czosnek, chrzan obrać i rozdrobnić. Ogórki układać w słoikach pionowo, jaśniejszym końcem do góry. Do każdego słoika dodać 2 ząbki czosnku, 3 kawałki chrzanu, niedużą gałązkę kopru. Można również dołożyć 1-2 liście wiśni, czarnej porzeczki lub liść dębu. Zalać słoje z ogórkami g o r ą c ą zalewą, dobrze zakręcić i odstawić do ukiszenia. Po 5-6 dniach słoiki pasteryzować przez ok. 2 min 

Wersja III

Składniki

  • ogórki
  • czosnek
  • koper
  • chrzan

Składniki - zalewa

  • 1 l przegotowanej wody
  • 1 łyżka soli

Ogórki kiszone - sposób przygotowania

Ogórki i koper - umyć. Czosnek, chrzan obrać i rozdrobnić. Dno kamiennego garnka (lub szklanego naczynia) wyłożyć koprem, chrzanem i czosnkiem, następnie układać ogórki naprzemiennie z chrzanem, czosnkiem, koprem. Wierzch wypełnionego garnka również wyłożyć koprem, czosnkiem i chrzanem. Całość zalać w r z ą c ą zalewą. Przykryć czystą ściereczką, spodeczkiem i obciążyć. Gdy ogórki ukisną - należy przełożyć je do słoików i zalać wodą z kiszenia. Dobrze zakręcone słoje pasteryzować przez ok. 2 min 

Ogórki konserwowe łagodne

Składniki

  • ogórki - małe
  • marchewka
  • koper
  • czosnek
  • cebula
  • ziarna gorczycy
  • ziarna ziela angielskiego
  • liście laurowe

Składniki - zalewa

  • ½ szklanki octu 10%
  • 4 szklanki wody
  • 5-6 łyżek cukru kryształu
  • 2 płaskie łyżki soli

Ogórki konserwowe łagodne - jak zrobić

Ogórki oczyścić, ułożyć w słoikach. Do każdego słoika dodać łodygę kopru, 1 listek laurowy, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, kilka ziaren gorczycy, ćwiartkę cebuli i kilka plasterków marchewki. Przygotować zalewę z podanych składników, zagotować i przestudzić. Zimną zalewą zalać ogórki w słoikach. Zakręcić szczelnie i gotować słoiki do momentu zmiany barwy ogórków.

Dodatek do ziemniaków, kanapek, sałatek i śledzi.

Ogórki konserwowe ostre

Składniki

  • ogórki - małe
  • strąki świeżej papryki ostrej
  • czosnek
  • ziarna ziela angielskiego
  • liście laurowe

Składniki - zalewa

  • 1½ szklanki octu 10%
  • 2 szklanki wody
  • 20 dag cukru
  • 2 płaskie łyżki soli

Ogórki konserwowe ostre - jak zrobić?

Ogórki oczyścić, ułożyć w słoikach. Paprykę umyć. Do każdego słoika dodać 1 listek laurowy, 3-4 ziarna ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku i 1 strąk papryki ostrej. Przygotować zalewę z podanych składników, zagotować i gorącą zalać ogórki w słoikach. Zakręcić szczelnie i pasteryzować przez ok. 10-15 min. 

Ogórki konserwowe z curry

Składniki

  • ogórki - dowolna liczba
  • łodygi zielonego selera
  • ziarna gorczycy
  • cebula

Składniki - zalewa

  • 3 szklanki wody
  • ½ szklanki octu 10%
  • 25 dag cukru kryształu
  • ½ łyżki soli
  • 2 łyżeczki przyprawy curry

Ogórki konserwowe z curry - jak zrobić?

Ogórki oczyścić, obrać, przekroić wzdłuż (większe na 4 części). Na dno każdego słoika włożyć kawałek łodygi selera, kilka ziaren gorczycy oraz plasterek obranej cebuli, napełnić słoiki ogórkami. Przygotować zalewę z podanych składników, zagotować i gorącą zalać ogórki w słoikach. Zakręcić szczelnie i pasteryzować przez ok. 3 min.

Sałatka z ogórków

Składniki

  • 1 ¼ kg ogórków
  • 25 dag cebuli
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 łyżka cukru
  • 1-2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • Sól

Sałatka z ogórków - jak zrobić?

Ogórki umyć, poszatkować ze skórką, posolić i zostawić na 1 godz., po czym odcisnąć sok. Cebule obrać i pokroić w paski. Połączyć odciśnięte ogórki z cebulą i pozostałymi składnikami. Wymieszać i lekko zagotować. Gorące przełożyć do słoików i gotować przez ok. 15 min.

Dodatek do mięs, wędlin i dania głównego. 

Przecier ogórkowy

Wersja I

Składniki

  • ogórki (wybieramy o drobnych nasionkach)
  • chrzan
  • koper
  • czosnek

Składniki - zalewa

  • 1 l wody
  • 1 łyżka soli

Przecier ogórkowy - jak zrobić? Ogórki umyć (nie obierać), zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Chrzan i czosnek obrać, koper umyć. Na spód każdego słoika włożyć kawałek chrzanu, 2 ząbki czosnku, koper, następnie słoik wypełnić startymi (lekko odciśniętymi) ogórkami. Całość zalać gotującą się zalewą przygotowaną z podanych składników. Słoiki zakręcić i odstawić. Pasteryzować po 3-4 dniach.

Wersja II

Składniki

  • Ogórki kiszone (dowolna liczba)

Przecier z ogórków - sposób przygotowania

Ogórki zemleć w maszynce do mięsa. Przełożyć do słoików i dobrze zakręcić. Pasteryzować przez ok. 15 min. Przecier ogórkowy najczęściej wykorzystany jest do sporządzenia zupy ogórkowej oraz jako dodatek do sosów.

Pikle z ogórków

Składniki

  • ogórki - duże, dowolna ilość
  • 1 średnia cebula (na 1 kg ogórków)
  • sól

Składniki - zalewa

  • 2 l wody
  • ½ szklanki octu 10%
  • ½ kg cukru
  • kilka listków laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego

Pikle z ogórków - jak zrobić?

Ogórki obrać, przekroić, wydrążyć pestki, pokroić wzdłuż (lub w półplastry), posolić, wymieszać i odstawić na 2 godz. Cebulę pokroić w ćwiartki i dodać do zagotowanej zalewy przygotowanej z obok wymienionych składników. Odcisnąć ogórki i dodać do zalewy. Gotować do momentu, kiedy ogórki nabiorą szklistego wyglądu.

Następnie gorące przełożyć do słoików. Dokładnie zamknąć i odwrócić słoiki do góry dniem.

Niezastąpiony dodatek do potraw mięsnych.

* * *

Więcej przepisów znajdziesz w książce "153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji" s. Anastazji Pustelnik FDC (Wydawnictwo WAM).

Lubisz włoskie smaki? Sięgnij po przepis na pomidorki w oliwie

Interesują cię owocowe przetwory? Zrób domowy sok malinowy

* * *

Zobacz wideo:

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje