Przymierzasz się do robienia przetworów? Najlepsze przepisy s. Anastazji na ogórki

Aktualizacja

Ogórki - uwielbiamy je pod każdą postacią. Świeże w mizerii albo na kanapce, małosolne w szczycie sezony czy kiszone i konserwowe, którymi możemy zajadać się zimą. Zastanawiasz się, jak zrobić przetwory, by były najsmaczniejsze i przede wszystkim, żeby się udały i twoja praca nie poszła na marne? Oto najlepsze przepisy na ogórki kiszone siostry Anastazji. Słynna gotująca zakonnica podzieliła się nimi w swojej książce "153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji".

Nie czekaj z kiszeniem. Gdy tylko kupisz ogórki zrób to jak najszybciej, a gdy tylko przyjdziesz domu zalej je zimną wodą. Odczekaj około 6 godzin i zabierz się do kiszenia!
Nie czekaj z kiszeniem. Gdy tylko kupisz ogórki zrób to jak najszybciej, a gdy tylko przyjdziesz domu zalej je zimną wodą. Odczekaj około 6 godzin i zabierz się do kiszenia!123RF/PICSEL

Jak i kiedy kisić ogórki? Dlaczego ogórki kiszone miękną? Dobry przepis na ogórki kiszone czy ogórki konserwowe co roku jest poszukiwany przez osoby, które chcą spróbować swoich sił w wykonaniu domowych przetworów z ogórków. Kiszenie ogórków nie jest trudne - wystarczy pamiętać o kilku złotych zasadach.

Ogórki kiszone - o czym pamiętać, żeby się udały?

Mogą w tym pomóc sprawdzone przepisy na ogórki s. Anastazji, dzięki którym przygotujesz nie tylko najsmaczniejsze ogórki kiszone, ale i konserwowe w kilku wersjach, sałatkę z ogórków, pikle czy przecier ogórkowy.

Jak kisić ogórki? Spróbuj według jednego z trzech podanych sposobów
Jak kisić ogórki? Spróbuj według jednego z trzech podanych sposobów123RF/PICSEL

Wersja I

Ogórki kiszone - jak zrobić?

Ogórki i koper - umyć. Czosnek, chrzan obrać i rozdrobnić. Ogórki układać w słoikach pionowo, jaśniejszym końcem do góry. Do każdego słoika dodać 2 ząbki czosnku, 3 kawałki chrzanu, niedużą gałązkę kopru. Można również dołożyć 1-2 liście wiśni, czarnej porzeczki lub liść dębu. Zalać słoje z ogórkami z i m n ą zalewą, dobrze zakręcić i odstawić do ukiszenia.

Wersja II

Ogórki kiszone - przepis

Ogórki i koper - umyć. Czosnek, chrzan obrać i rozdrobnić. Ogórki układać w słoikach pionowo, jaśniejszym końcem do góry. Do każdego słoika dodać 2 ząbki czosnku, 3 kawałki chrzanu, niedużą gałązkę kopru. Można również dołożyć 1-2 liście wiśni, czarnej porzeczki lub liść dębu. Zalać słoje z ogórkami g o r ą c ą zalewą, dobrze zakręcić i odstawić do ukiszenia. Po 5-6 dniach słoiki pasteryzować przez ok. 2 min

Wersja III

Ogórki kiszone - sposób przygotowania

Ogórki i koper - umyć. Czosnek, chrzan obrać i rozdrobnić. Dno kamiennego garnka (lub szklanego naczynia) wyłożyć koprem, chrzanem i czosnkiem, następnie układać ogórki naprzemiennie z chrzanem, czosnkiem, koprem. Wierzch wypełnionego garnka również wyłożyć koprem, czosnkiem i chrzanem. Całość zalać w r z ą c ą zalewą. Przykryć czystą ściereczką, spodeczkiem i obciążyć. Gdy ogórki ukisną - należy przełożyć je do słoików i zalać wodą z kiszenia. Dobrze zakręcone słoje pasteryzować przez ok. 2 min

Ogórki konserwowe łagodne - o czym pamiętać podczas ich przygotowywania?

Ogórki konserwowe również nie są trudne do wykonania! Kluczem jest aromatyczna zalewa na ogórki
Ogórki konserwowe również nie są trudne do wykonania! Kluczem jest aromatyczna zalewa na ogórki123RF/PICSEL

Ogórki konserwowe łagodne - jak zrobić

Ogórki oczyścić, ułożyć w słoikach. Do każdego słoika dodać łodygę kopru, 1 listek laurowy, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, kilka ziaren gorczycy, ćwiartkę cebuli i kilka plasterków marchewki. Przygotować zalewę z podanych składników, zagotować i przestudzić. Zimną zalewą zalać ogórki w słoikach. Zakręcić szczelnie i gotować słoiki do momentu zmiany barwy ogórków.

Dodatek do ziemniaków, kanapek, sałatek i śledzi.

Ogórki konserwowe ostre

Ogórki konserwowe na ostro to gratka dla miłośników pikantnych dodatków! Są niezastąpionym dodatkiem do obiadu lub na kanapkę
Ogórki konserwowe na ostro to gratka dla miłośników pikantnych dodatków! Są niezastąpionym dodatkiem do obiadu lub na kanapkęPicsel123RF/PICSEL

Ogórki konserwowe ostre - jak zrobić?

Ogórki oczyścić, ułożyć w słoikach. Paprykę umyć. Do każdego słoika dodać 1 listek laurowy, 3-4 ziarna ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku i 1 strąk papryki ostrej. Przygotować zalewę z podanych składników, zagotować i gorącą zalać ogórki w słoikach. Zakręcić szczelnie i pasteryzować przez ok. 10-15 min.

Ogórki konserwowe z curry

Curry to świetny dodatek do ogórków! Jest bardzo zdrowe - zwiększa wydzielanie żółci, tym samym ułatwia spalanie tłuszczów
Curry to świetny dodatek do ogórków! Jest bardzo zdrowe - zwiększa wydzielanie żółci, tym samym ułatwia spalanie tłuszczówPicsel123RF/PICSEL

Ogórki konserwowe z curry - jak zrobić?

Ogórki oczyścić, obrać, przekroić wzdłuż (większe na 4 części). Na dno każdego słoika włożyć kawałek łodygi selera, kilka ziaren gorczycy oraz plasterek obranej cebuli, napełnić słoiki ogórkami. Przygotować zalewę z podanych składników, zagotować i gorącą zalać ogórki w słoikach. Zakręcić szczelnie i pasteryzować przez ok. 3 min.

Sałatka z ogórków - będziecie się nią zajadać zimą

Sałatka z ogórków jest świetnym dodatkiem do potraw i dań mięsnych
Sałatka z ogórków jest świetnym dodatkiem do potraw i dań mięsnychPicsel123RF/PICSEL

Sałatka z ogórków - jak zrobić?

Ogórki umyć, poszatkować ze skórką, posolić i zostawić na 1 godz., po czym odcisnąć sok. Cebule obrać i pokroić w paski. Połączyć odciśnięte ogórki z cebulą i pozostałymi składnikami. Wymieszać i lekko zagotować. Gorące przełożyć do słoików i gotować przez ok. 15 min.

Dodatek do mięs, wędlin i dania głównego.

Przecier ogórkowy - doskonały na zupę ogórkową

Przecier z ogórków jest niezastąpioną bazą do przygotowania pysznej zupy ogórkowej
Przecier z ogórków jest niezastąpioną bazą do przygotowania pysznej zupy ogórkowej123RF/PICSEL

Wersja I

Przecier ogórkowy - jak zrobić? Ogórki umyć (nie obierać), zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Chrzan i czosnek obrać, koper umyć. Na spód każdego słoika włożyć kawałek chrzanu, 2 ząbki czosnku, koper, następnie słoik wypełnić startymi (lekko odciśniętymi) ogórkami. Całość zalać gotującą się zalewą przygotowaną z podanych składników. Słoiki zakręcić i odstawić. Pasteryzować po 3-4 dniach.

Wersja II

Przecier z ogórków - sposób przygotowania

Ogórki zemleć w maszynce do mięsa. Przełożyć do słoików i dobrze zakręcić. Pasteryzować przez ok. 15 min. Przecier ogórkowy najczęściej wykorzystany jest do sporządzenia zupy ogórkowej oraz jako dodatek do sosów.

Pikle z ogórków - przysmak dla wybrednych

Pikle z ogórków mają charakterystyczny, ostro-słodki smak
Pikle z ogórków mają charakterystyczny, ostro-słodki smak123RF/PICSEL

Pikle z ogórków - jak zrobić?

Ogórki obrać, przekroić, wydrążyć pestki, pokroić wzdłuż (lub w półplastry), posolić, wymieszać i odstawić na 2 godz. Cebulę pokroić w ćwiartki i dodać do zagotowanej zalewy przygotowanej z obok wymienionych składników. Odcisnąć ogórki i dodać do zalewy. Gotować do momentu, kiedy ogórki nabiorą szklistego wyglądu.

Następnie gorące przełożyć do słoików. Dokładnie zamknąć i odwrócić słoiki do góry dniem.

Niezastąpiony dodatek do potraw mięsnych.

* * *

Siostra Anastazja Pustelnik jest znaną autorką setek przepisów na dania i przetwory
Siostra Anastazja Pustelnik jest znaną autorką setek przepisów na dania i przetworyGrzegorz Bukala/REPORTEREast News

Więcej przepisów znajdziesz w książce "153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji" s. Anastazji Pustelnik FDC (Wydawnictwo WAM).

Lubisz włoskie smaki? Sięgnij po przepis na pomidorki w oliwie

Interesują cię owocowe przetwory? Zrób domowy sok malinowy

* * *

Zobacz wideo:

Tradycyjny przepis na ogórki w occieInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas