Magda Gessler ostrzega! Tego nie dodawaj do sałatki jarzynowej

Sałatka jarzynowa jest jednym z najpopularniejszych dań. Króluje na naszych stołach w niemal każde święta i uroczystości. Nic dziwnego – jest nie tylko smaczna, ale również sycąca. Magda Gessler zdradza, czego pod żadnym pozorem nie powinno dodawać się do tego dania. Jeden składnik może bowiem zrujnować cały smak.

Składniki sałatki jarzynowej powinny się ze sobą łączyć, jednak żaden z nich nie powinien dominować
Składniki sałatki jarzynowej powinny się ze sobą łączyć, jednak żaden z nich nie powinien dominować123RF/PICSEL

Ale są potrawy, które najlepiej smakują w domu, do tego w każdym odrobinę inaczej. Mimo że przepis na sałatkę jarzynową wydaje się uniwersalny, bywa powszechnie modyfikowany. Istnieją jednak składniki, których nie powinno się dodawać do tego dania. Mogą bowiem zupełnie zrujnować cały smak.

Sałatka jarzynowa według Magdy Gessler. Ten składnik nie powinien się w niej znaleźć

Magda Gessler zaznacza, że składniki sałatki jarzynowej powinny się ze sobą łączyć, jednak żaden z nich nie powinien dominować. Odradza dodawanie do tego dania cebuli.

"Cebula jest bardzo mocna i jeżeli dołożymy ją dzień wcześniej, to później, jak otwieramy lodówkę, to nam wyje taki gaz cebulowy" - wyjaśnia.

Słynna restauratorka dodaje również, aby nie przesadzać z ilością dodawanego majonezu. "Każdy później sam może go sobie dodać" - uzasadnia.

Magda Gessler radzi jak przyrządzić najlepszą sałatkę jarzynową

Magda Gessler radzi dodatkowo, aby nie mieszać przesadnie przygotowywanego dania. Warzywa mogą się bowiem rozpaść, a z sałatki powstanie mamałyga. Aby warzywa nie pływały w rozcieńczonym sosie restauratorka zaleca również uprzednie solidne odciśnięcie ogórków.

Sałatka jarzynowa według Magdy Gessler zawiera również dodatek grzybów marynowanych oraz jabłka, na przykład w postaci purée.

***

Zobacz również:

„Ewa gotuje”: Domowy chleb orkiszowyPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas