Ogórki z przyprawą gyros. Domownicy już nie chcą innych

Sezon ogórkowy dopiero przed nami, ale już szukamy inspiracji, by czerpać z niego garściami. Ogórki w przyprawie gyros to doskonały dodatek do dań głównych, który podbija kubki smakowe. Można jeść je od razu, ale warto mieć je w słoiku, by sięgnąć po nie ze spiżarki zimą.

Ogórki w przyprawie gyros smakują wybornie
Ogórki w przyprawie gyros smakują wybornieINTERIA.PL

Ogórki w przyprawie gyros: Składniki

Kiedy sezon mamy już za pasem, to warto zapoznać się z ogórkami w przyprawie gyros. Najlepiej gdzieś sobie go zapisać i zachować, bo do przepisu będziemy wracać co roku.

Składniki:

  • Ogórki (3 kg)
  • Marchew (cztery szt.)
  • Cebula (pięć szt.)
  • Czosnek (główka)
  • Ocet (300 ml)
  • Olej (150 ml)
  • Cukier (400 g)
  • Sól (trzy łyżki)
  • Przyprawa gyros (opakowanie)

Ogórki w przyprawie gyros: Przygotowanie

Przygotowanie zaczynamy od dokładnego umycia ogórków, a następnie ich pokrojenia na cienkie plasterki. Warzywa przekładamy do miski, wsypujemy sól oraz całość dokładnie mieszamy. Do drugiej miski z kolei wkładamy - również pokrojoną w plasterki - marchew oraz cebulę (w kostkę albo piórka) i czosnek.

Do warzyw wlewamy ocet i olej, a następnie przyprawę gyros. Całość bardzo dokładnie mieszamy po to, aby nie tylko połączyły się składniki, ale także rozpuścił cukier.

Wszystkie składniki teraz łączymy w jednej misce, dokładnie mieszamy i zostawiamy na kilka godzin (minimum pięć), ale co jakiś trzeba ogórki z przyprawą gyros przemieszać.

Ogórki w przyprawie gyros są już gotowe i można je zjadać od razu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby umieścić je w słoikach (razem z powstałą zalewą), dokładnie zakręcić i zapasteryzować.

Sprawdź także: 

Choroba naszych czasów - wypalenie zawodowe. Dr Anna Kieszkowska-Grudny i Katarzyna Motelska u Katarzyny ZdanowiczINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas