Ogórkowe łódeczki
Pyszna, efektowna i szybka przegryzka z serii "porządki w lodówce", w sam raz na kolację na ciepło. Zawartość łódeczek można dowolnie modyfikować, zgodnie z upodobaniami.

Składniki
- 2 większe ogórki zielone
- 3-4 pieczarki
- 1/2 papryki (najlepiej czerwonej lub żółtej)
- 1 mała cebulka
- kilka plasterków szynki
- ser żółty
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia
1. Ogórki obieramy (najlepiej przy pomocy obieraczki), kroimy wzdłuż, nasiona i wodnisty miąższ wydrążamy łyżeczką.2. Pieczarki, cebulę i szynkę kroimy w kosteczkę. 3. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojone składniki, smażymy chwilę często mieszając, dodajemy pokrojoną paprykę. Całość doprawiamy solą i pieprzem, smażymy kilka minut.
4. Usmażoną zawartością patelni faszerujemy wydrążone ogórki, posypujemy serem startym na tarce. Umieszczamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy 15 minut w temp. 180 stopni.