Okoń nilowy w sosie rakowym

Wykwintne danie.

article cover
MWMedia

- 15 dkg filetu z okonia
- 10 dkg mąki
- olej do smażenia
- łyżka stołowa masła
- 1/4 szklanki wina białego
- sól i pieprz do smaku

Przyrządzanie:

Okonia panierujemy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju tak, aby nie stracił soczystości oraz miękkości. Podlewamy białym winem i chwilę dusimy. Następnie solimy i przykrywamy na ok. minutę, żeby nasiąkł aromatem. Na koniec polewamy sosem rakowym.

Składniki sosu rakowego:

- 5 g masła rakowego
- 5 dkg mąki
- 1/4 szklanki wina białego
- 3 dkg śmietanki kremowej
- 2 dkg szyjek rakowych

Przygotowywanie sosu:

Do rozpuszczonego masła rakowego dodajemy mąkę i szyjki rakowe. Wszystko podlewamy białym winem, doprawiamy do smaku i zagęszczamy śmietaną.

MWMedia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas