Okoń nilowy w sosie rakowym
Wykwintne danie.
- 15 dkg filetu z okonia
- 10 dkg mąki
- olej do smażenia
- łyżka stołowa masła
- 1/4 szklanki wina białego
- sól i pieprz do smaku
Przyrządzanie:
Okonia panierujemy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju tak, aby nie stracił soczystości oraz miękkości. Podlewamy białym winem i chwilę dusimy. Następnie solimy i przykrywamy na ok. minutę, żeby nasiąkł aromatem. Na koniec polewamy sosem rakowym.
Składniki sosu rakowego:
- 5 g masła rakowego
- 5 dkg mąki
- 1/4 szklanki wina białego
- 3 dkg śmietanki kremowej
- 2 dkg szyjek rakowych
Przygotowywanie sosu:
Do rozpuszczonego masła rakowego dodajemy mąkę i szyjki rakowe. Wszystko podlewamy białym winem, doprawiamy do smaku i zagęszczamy śmietaną.