Oliwkowa pasta do kanapek
Nie ma się co oszukiwać. Kanapki to dla wielu osób podstawa menu. Jemy je na śniadanie, kolację, nie rzadko pogryzamy w pracy, albo pakujemy dzieciom do szkoły. Dlatego warto urozmaicić ich smak.
Prostą pastę twarogową potrafi przygotować niemal każdy. Jej smak można urozmaicić dodając do niej pokrojone w cienkie paseczki oliwki.
Taka pasta najlepiej smakuje rozsmarowana na ciemnym pieczywie lub tostach. Jej smak doskonale podkreśli położony na kromce listek cykorii. Taka kompozycja zamieni zwykłe śniadanie w mini ucztę o południowym klimacie.
Składniki:
- Opakowanie sera feta
- 10 czarnych oliwek bez pestek
- 1 mała cebulka
- Łyżka oliwy z oliwek
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Ser rozdrobnij, cebulę pokrój w kostkę. Wszystkie składniki oprócz oliwek przełóż do miski i ugniataj widelcem, aż uzyskasz jednolitą masę. Gdy otrzymasz pożądaną konsystencję, pokrój oliwki w cienkie paski i wymieszaj z pastą.