Omlet biszkoptowy rzymski
Śniadanie dla dwojga.

Składniki:
- 8 jaj, - 0.5 szkl. cukru pudru, - 4 łyżki mąki, - wanilia lub cukier waniliowy, - skórka z cytryny, - łyżka masła.
Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek, utrzeć je z cukrem w kamiennej misce. Z białek ubić pianę, dodawać stopniowo do utartych żółtek na przemian z mąką, nie przerywając mieszania. Do wymieszanej masy dodać skórkę startą z cytryny i wanilię, wylać na patelnię o średnicy 30 - 35 cm, na rozpuszczone masło. Omlet smażyć na przykrytej patelni na płycie kuchennej lub rumienić w piekarniku na złoty kolor. Na upieczony omlet nałożyć przez środek konfiturę albo dżem owocowy, założyć z obu stron brzeg, tworząc podłużny rulon, przenieść na półmisek i podzielić na porcje. Podawać posypane cukrem pudrem.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!".