Omlet cesarski (Kaiserschmarren)
Klasyczne danie.

Składniki na 4 porcje:
- łyżka rodzynek,
- 3 jajka,
- paczka cukru waniliowego,
- 1/8 l mleka,
- 60 g mąki,
- 15 g +1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka + 30 g masła,
- łyżka oleju,
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Rodzynki umyć, osączyć. Jajka rozdzielić. Żółtka roztrzepać z cukrem waniliowym, solą i 2/3 mleka. Stopniowo dodawać mąkę i resztę mleka. Białka ubić na sztywną pianę dodając przy tym 15 g cukru. Pianę delikatnie wmieszać do jajek. Łyżeczkę masła i olej rozgrzać na patelni. Ciasto nalewać od brzegu patelni tak aby w środku pozostała mała dziurka. Rodzynki wysypać na ciasto. Piec na złoty kolor na słabym ogniu. 30 g masła umieścić w dziurce na środku omleta i poczekać aż się rozpuści. Omlet przeciąć na 4 części i obrócić. Również z drugiej strony smażyć na złoty kolor. Następnie za pomocą 2 widelców rozerwać omlet na kawałki. Posypać łyżeczką cukru i pozwolić aby cukier lekko się skarmelizował. Omlet podawać mocno oprószony cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 2320 kJ/554 kcal