OMLET SIRTUINOWY

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Rozgrzać patelnię o nieprzywierającej powłoce. Cienkie paski boczku smażyć na dużym ogniu do kruchości. Nie trzeba w tym celu dodawać żadnego tłuszczu, wystarczy ten, który się wytopi z boczku. Zdjąć plastry z patelni i przełożyć je na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Patelnię wytrzeć do czysta.Jajka roztrzepać i dodać do nich cykorię oraz pietruszkę.Posiekać smażony boczek w kwadraciki i wrzucić do jajek.Rozgrzać olej na nieprzywierającej patelni (do wysokiej temperatury, ale poniżej punktu dymienia). Wlać mieszaninę na bazie jajek, a następnie szpatułką rozmieszać zawartość patelni,aby jajka zaczęły się ścinać. Ścięte kawałki należy przesuwać,a surowe jajka rozlewać równomiernie po patelni aż do uzyskania równej powierzchni omleta. Zmniejszyć ogień i poczekać, aż masa stężeje. Podważyć szpatułką brzegi, a następnie złożyć omlet na pół lub zwinąć go - i podać.

Przepis pochodzi z książki Aidan Goggins, Glen Matten “Dieta SIRT" Copyright © Aidan Goggins and Glen Matten 2016 Copyright © for the Polish edition by MT Biznes Ltd.

Jak zrobić omlet? Przepis na idealnego omletaInteria Kulinaria
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas