OMLET SIRTUINOWY

Składniki
- 50 g boczku w plastrach (wędzonego lub niewędzonego, w zależności od upodobań)
- 3 średnie jaja
- 35 g cienko pokrojonej czerwonej cykorii
- 5 g drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
Sposób przygotowania
Rozgrzać patelnię o nieprzywierającej powłoce. Cienkie paski boczku smażyć na dużym ogniu do kruchości. Nie trzeba w tym celu dodawać żadnego tłuszczu, wystarczy ten, który się wytopi z boczku. Zdjąć plastry z patelni i przełożyć je na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Patelnię wytrzeć do czysta.Jajka roztrzepać i dodać do nich cykorię oraz pietruszkę.Posiekać smażony boczek w kwadraciki i wrzucić do jajek.Rozgrzać olej na nieprzywierającej patelni (do wysokiej temperatury, ale poniżej punktu dymienia). Wlać mieszaninę na bazie jajek, a następnie szpatułką rozmieszać zawartość patelni,aby jajka zaczęły się ścinać. Ścięte kawałki należy przesuwać,a surowe jajka rozlewać równomiernie po patelni aż do uzyskania równej powierzchni omleta. Zmniejszyć ogień i poczekać, aż masa stężeje. Podważyć szpatułką brzegi, a następnie złożyć omlet na pół lub zwinąć go - i podać.
Przepis pochodzi z książki Aidan Goggins, Glen Matten “Dieta SIRT" Copyright © Aidan Goggins and Glen Matten 2016 Copyright © for the Polish edition by MT Biznes Ltd.