Reklama

Reklama

Omlet z mozarellą

Taki posiłek przygotujesz w 20 minut.

Składniki

  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietanki kremówki 30 proc.
  • 2-3 plasterki boczku wędzonego
  • 1/2 średniej cukinii
  • 1 mała cebula
  • 6 dag sera mozzarella (w kulce)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • olej do smażenia
  • sól
  • biały pieprz

Boczek pokrój w niezbyt dużą kostkę. Cukinię zetrzyj wraz ze skórą na tarce na dużych oczkach. Ser mozzarella pokrój w małą kostkę. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj.

Reklama

Do miski wbij jajka, energicznie roztrzep trzepaczką lub zmiksuj. Dodaj przesianą mąkę, śmietankę kremówkę, startą cukinię, pokrojony ser mozzarella, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szczypiorek. Dokładnie wymieszaj, by powstało jednolite ciasto. Dopraw do smaku solą oraz białym pieprzem.

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Wrzuć pokrojony boczek i smaż tak długo, aż się zrumieni. Następnie dodaj posiekaną cebulę, zeszklij, od czasu do czasu mieszając. Na patelnię wlej masę jajeczną i poruszaj patelnią tak, by masa równomiernie się rozlała. Smaż pod przykryciem na niezbyt dużym ogniu, aż masa się zetnie i ser rozpuści. Gdy spód omletu delikatnie się zarumieni, przełóż go na drugą stronę i smaż jeszcze ok. 5 min. Można też omlet przełożyć do żaroodpornego naczynia, włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec 3-5 minut.

Dowiedz się więcej na temat: omlet

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje