Omlet z owocami dla całej rodziny
Gotowanie z dziećmi to znacznie więcej niż tylko przygotowanie posiłku - kampania „Zboże smakuje i inspiruje” zachęca do wspólnego gotowania! Wspólne gotowanie i pieczenie z dzieckiem przynosi wiele korzyści. Dzieci mają okazję odkrywać nowe produkty i smaki, a rodzice w przystępnej formie przekazać kilka zasad prawidłowego żywienia. Dodatkowo jest to doskonała zabawa, uczy współdziałania i pracy zespołowej. Kampania „Zboże smakuje i inspiruje” zachęca wszystkie mamy do wspólnego pieczenia i gotowania razem z dziećmi, a także włączenia produktów zbożowych do codziennej, zbilansowanej diety.

Omlet z owocami
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru
- kawałeczek masła do posmarowania patelni
Dodatki:
- 1/2 szklanki malin, poziomek lub porzeczek
- bazylia
Alternatywna propozycja podania:
- szybki sos jogurtowy z gorzką czekoladą: 50 g czekolady + 200 g jogurtu greckiego
- miód lipowy (1 łyżka)
- szklanka soku pomarańczowego
Przygotowanie:
1. Białka oddzielić od żółtek. Mąkę przesiać do miseczki, dodać cukier. Białka ubić na sztywną pianę na wysokich obrotach miksera, następnie zmniejszyć obroty na średnie i stopniowo dodawać wymieszane żółtka, cały czas ubijając (przez około pół minuty). Zmniejszyć obroty na minimalne i stopniowo dodawać przesianą mąkę.
2. Od razu zacząć nagrzewać patelnię (z nieprzywierającą powłoką) o średnicy 18 - 20 cm na średnim ogniu przez około pół minuty. Na widelec nabrać kawałek masła i szybko posmarować nim dno i boki patelni. Wyłożyć masę, zmniejszyć ogień na średnio-mały i smażyć omlet (bez przykrycia) przez około 3-4 minuty, aż zacznie cichutko "skwierczeć".
3. Przełożyć omlet na drugą stronę (najlepiej za pomocą dwóch łopatek). Smażyć z drugiej strony przez około 2 minuty. Przełożyć na talerz, polać sosem jogurtowym (przepis poniżej) i posypać dowolnymi owocami lub dodać miodu. Podawać ze szklanką soku.