Omlet ze szpinakiem
Z dodatkiem łososia lub boczku.
- 75 dkg szpinaku,
- 1 pojemniczek śmietany (0,25 l),
- 1 ząbek czosnku,
- 6 jaj,
- pół szklanki wody,
- 1 łyżka masła,
- 4 plasterki wędzonego łososia lub boczku,
- sól, gałka muszkatołowa, koperek.
Przygotowanie:
Szpinak dokładnie przebrać, opłukać i wrzucić do 1 litra wrzącej wody. Można gotować go z odrobiną masła lub oleju. W trakcie gotowania liście kilkakrotnie odwrócić, a gdy ściemnieją, przełożyć na cedzak i opłukać zimną wodą. Odcisnąć, po czym drobniutko posiekać. Śmietanę (może być 18-procentowa), wymieszać z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Zagotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu zamieszać, posolić i przyprawić gałką muszkatołową. Dodać posiekany szpinak, doprawić do smaku. Ponownie zagotować i odstawić. Jajka dokładnie umyć w gorącej wodzie. Następnie wbić do miski i dobrze wymieszać z wodą, troszkę posolić. Masło rozpuścić na patelni, a potem wlać rozbite jajka. Nie mieszać w trakcie smażenia. Zdjąć z ognia, kiedy omlet nabierze złocistego koloru. - nie powinien być jednak bardzo wysmażony. Wędzony boczek należy odrobinę podsmażyć. Plastry można pokroić na mniejsze porcje, lecz nie tak, żeby na patelni powstały drobne skwarki. Szpinak i omlet nałożyć na talerze. Danie przybrać plasterkami łososia lub przygotowanego boczku. Łososia skropić sokiem cytrynowym. Omlet można przybrać gałązką świeżego koperku.
Czas przygotowania 30 minut
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!