Orientalna kalafiorowa

Wyjątkowo aromatyczna.

Kalafiorowa nie musi być nudna
Kalafiorowa nie musi być nudna123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 średniej wielkości kalafior
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 i 1/2 litra bulionu drobiowego albo warzywnego
  • 1/4 łyżeczki curry w proszku
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • sól, biały pieprz ew. paseczki cukinii
  • dymka, chili do dekoracji

Przygotowanie:

1. Kalafior oczyść, umyj, podziel na małe różyczki. Ziemniaki oraz cebulę obierz, opłucz, pokrój w kostkę.

2. W garnku rozgrzej masło, wrzuć cebulę i mieszając, zeszklij ją. Potem dołóż rozdrobnione ziemniaki oraz kalafior. Warzywa smaż razem jeszcze chwilę na dużym płomieniu. Następnie zalej je bulionem. Całość doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem do miękkości (ok. 25 minut).

3. Ugotowane warzywa przypraw do smaku solą, pieprzem oraz curry i gałką muszkatołową. Zdejmij z ognia, zmiksuj na gładko wraz z wywarem. Gotową zupę rozlej do miseczek. Ewentualnie udekoruj, np. podsmażonymi na maśle kawałeczkami cukinii oraz pokrojonymi dymkami i chili.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas