Orientalna kalafiorowa
Wyjątkowo aromatyczna.
Składniki:
- 1 średniej wielkości kalafior
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 i 1/2 litra bulionu drobiowego albo warzywnego
- 1/4 łyżeczki curry w proszku
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- sól, biały pieprz ew. paseczki cukinii
- dymka, chili do dekoracji
Przygotowanie:
1. Kalafior oczyść, umyj, podziel na małe różyczki. Ziemniaki oraz cebulę obierz, opłucz, pokrój w kostkę.
2. W garnku rozgrzej masło, wrzuć cebulę i mieszając, zeszklij ją. Potem dołóż rozdrobnione ziemniaki oraz kalafior. Warzywa smaż razem jeszcze chwilę na dużym płomieniu. Następnie zalej je bulionem. Całość doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem do miękkości (ok. 25 minut).
3. Ugotowane warzywa przypraw do smaku solą, pieprzem oraz curry i gałką muszkatołową. Zdejmij z ognia, zmiksuj na gładko wraz z wywarem. Gotową zupę rozlej do miseczek. Ewentualnie udekoruj, np. podsmażonymi na maśle kawałeczkami cukinii oraz pokrojonymi dymkami i chili.