Orientalna sałatka

Lekkie i sycące danie

Sałatka z kaszą bulgur
Sałatka z kaszą bulgur123RF/PICSEL

Składniki

  • 3 marchewki
  • 1 i 1/2 szkl. kaszy bulgur (30 dag)
  • 1 słoiczek (19 dag) małych czarnych oliwek
  • 2 pęczki natki
  • 2 cytryny
  • 1/3 szkl. oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • pieprz
  • cukier, sól
4 porcji

Sposób przygotwania

1. Bulgur opłucz na sitku, przesyp do miseczki. Zalej 2 i 1/2 szkl. wrzątku. Odstaw pod przykryciem na 25 minut, by kasza spęczniała. Marchewki obierz, opłucz, pokrój w plasterki. Gotuj je 10 minut w posolonej wodzie. Odcedź. 

2. Cytryny sparz, wyciśnij z nich sok. Natkę opłucz, posiekaj. Oliwki osącz. Kaszę wymieszaj z marchewką, sokiem z cytryn, oliwkami i natką. Skrop octem, polej oliwą. Sałatkę przypraw solą, pieprzem i cukrem. Wymieszaj.

Sałatka wiejska - idealna na przyjęciaInteria Kulinaria
Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?