Reklama

Orientalna sałatka

Lekkie i sycące danie

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 3 marchewki
  • 1 i 1/2 szkl. kaszy bulgur (30 dag)
  • 1 słoiczek (19 dag) małych czarnych oliwek
  • 2 pęczki natki
  • 2 cytryny
  • 1/3 szkl. oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • pieprz
  • cukier, sól

Sposób przygotwania

1. Bulgur opłucz na sitku, przesyp do miseczki. Zalej 2 i 1/2 szkl. wrzątku. Odstaw pod przykryciem na 25 minut, by kasza spęczniała. Marchewki obierz, opłucz, pokrój w plasterki. Gotuj je 10 minut w posolonej wodzie. Odcedź. 

2. Cytryny sparz, wyciśnij z nich sok. Natkę opłucz, posiekaj. Oliwki osącz. Kaszę wymieszaj z marchewką, sokiem z cytryn, oliwkami i natką. Skrop octem, polej oliwą. Sałatkę przypraw solą, pieprzem i cukrem. Wymieszaj. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy