Reklama

Reklama

Orientalne udka na słodko-ostro

Zamarynuj i upiecz w piekarniku!

Składniki

  • 8 podudzi kurczaka
  • kawałek świeżego imbiru (3–4 cm)
  • 1 mała cytryna
  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju
  • 3–4 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • 1 płaska łyżeczka
  • curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2 spore szczypty kminu rzymskiego
  • 2 spore szczypty suszonego rozmarynu
  • 4 łyżki sezamu

Sposób przygotowania

1. Podudzia kurczaka opłucz pod bieżącą wodą. Wytrzyj do sucha. Imbir obierz, zeskrob łyżeczką do herbaty albo drobno zetrzyj na tarce. Cytrynę polej wrzątkiem. Dobrze osusz. 

2. Sparzoną cytrynę przetnij na pół, z obu połówek wyciśnij sok. Połącz go z miodem, sosem sojowym oraz olejem. Wsyp curry, pieprz, słodką paprykę, rozmaryn i kmin. 

3. Marynatę dobrze wymieszaj. Posmaruj nią podudzia, ułożone w żaroodpornym naczyniu. Mięso przykryj folią. Wstaw do lodówki na godzinę. W tym czasie podudzia 2-3 razy obróć. 

4. Zamarynowane podudzia ponakłuwaj nożem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C. Piecz 45-50 minut. Pod koniec pieczenia mięso posyp sezamem.  

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje